Sveinung Stensland (H): Medieoppslag forteller om mangelsituasjon på en vaksine mot lungebetennelse. Selv om akkurat denne saken blir løst, er det en stadig stigende global etterspørsel etter vaksiner. Kombinert med lang produksjonstid, gjør dette vaksiner til et knapphetsgode.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre Norge tilstrekkelige leveranser for å møte den økte etterspørselen etter vaksiner på kort og lang sikt?
Begrunnelse
Den stadig stigende globale etterspørselen gjør at vaksiner er blitt et knapphetsgode. I tillegg har vaksiner ofte en produksjonstid på to til tre år. NRK har blant annet en sak om mangel på vaksinen Pneumovax, som brukes for å forebygge lungebetennelse hos voksne over 65 år. Mer forebygging ved voksenvaksinasjon samt bortfall av globale leverandører av pneumokokkvaksine, har ført til stor global etterspørsel etter Pneumovax over flere år. I Norge har Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalt pneumokokkvaksine, det vil si Pneumovax, for alle over 65 år i tillegg til utsatte risikogrupper.
Til sammen vil over 1 million nordmenn være aktuelle for Pneumovax. Per i dag har FHI kjøpt og brukt 40.000 doser, men etterspørselen øker raskt. For neste år har FHI bestilt 60.000 doser. Men det er grunn til å tvile på om dette er tilstrekkelig, hvis vi for eksempel sammenligner med økningen i influensavaksiner fra 600.000 til 850.000 doser. Målgruppene for influensa- og pneumokokkvaksiner er i stor grad overlappende, noe som gjør denne sammenligningen relevant.
Det er ønskelig å øke vaksinasjonsraten. FHI har derfor gitt klare anbefalinger blant annet om et voksenvaksinasjonsprogram som inkluderer både influensa- og pneumokokkvaksine. Denne anbefalingen, sammen med tilbud om vaksinasjon i apotek og økt fokus på vaksinasjon i legenes elektroniske pasientjournalsystemer, gjør at behovet for vaksiner fortsatt vil øke. Ved etablering av et nytt program er det imidlertid vanskelig å spå hvilken dekningsgrad man vil oppnå. Like ens vil det være vanskelig å spå hvor raskt man kan oppnå et eventuelt dekningsradsmål. Dette vil avhenge av både kommunikasjon og infrastruktur.
I dag leverer FHI en toårlig prognose for vaksinebehovet, men all risiko for produksjon og leveranser ligger på produsenten. For å levere mer bedre flerårige prognoser, vil det være helt avgjørende med god dialog mellom beslutningstakere (HOD), forvaltningsorganene (FHI, E-dir), grossister og leverandører. For å sikre konkurransedyktige betingelser for å få vaksiner til Norge gitt den stigende globale etterspørselen, bør det vurderes hvorvidt det er nødvendig å se på systemer for risikodeling i form av prognoser («forecasting») og bruk av langsiktige kontrakter.