Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden jobbe for å sikre at norske forbrukere kan få vite hvilket land bearbeidet kjøtt, fisk eller øvrige animalske produkt har sin opprinnelse fra gjennom en merkeordning?
Begrunnelse
NRK publiserte 13. desember en sak hvor de har undersøkt rundt 120 fiskematprodukter i fem ulike butikkjeder. Den undersøkelsen viser at produsentene i stor grad merker produktene med opprinnelsesland dersom den er laget i Norge, men i mindre grad merker den om den kommer fra et annet land. Regelverket i dag sier at det ikke er krav om opprinnelsesmerking på kjøtt- eller fiskeriprodukter dersom de er bearbeidet. Det gjør at store deler av fisk, kjøtt og andre animalske produkter er umerket med opprinnelsesland. Både Mattilsynet og Forbrukerombudet har reagert på den manglende merkingen og mener Norge bør har et regelverk som sikrer at forbrukeren vet hvilket land kjøttet eller fisken kommer fra. Tidligere har departementet vist til Matinformasjonsforskriften og EUs matinformasjonsforordning. Fra før er det kjent at Finland har ønsket å etablere et eget krav om opprinnelsesmerking. I så måte er det ønskelig at departementet redegjør for hvor vidt dagens regelverk gir mulighet for et større nasjonalt handlingsrom når det gjelder å innføre egen opprinnelsesmerking.