Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:649 (2018-2019)
Innlevert: 19.12.2018
Sendt: 20.12.2018
Besvart: 08.01.2019 av helseminister Bent Høie

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å øke antallet psykologspesialister med driftsavtale i Vest-Agder?

Begrunnelse

Helse Sør-Øst skriver selv at deres visjon er "å skape gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og økonomi". Derfor ble undertegnede mildt sagt forbauset når jeg ble gjort oppmerksom på mangelen på avtalepsykologer i undertegnedes hjemfylke Vest-Agder. Lokalavisen Agder har i en rekke artikler avdekket at psykologtilbudet i Vest-Agder blir strupet og at det i Vest-Agder er 37 000 innbyggere som deler på en avtalepsykolog, noe som er syv ganger høyere enn i f.eks. Oslo hvor 5 000 innbyggere deler på en avtalepsykolog. Med avtalepsykolog mener undertegnede en psykologspesialist med driftsavtale med helse Sør-Øst. Den erfarne allmennlegen Knut Sand Bakken i Flekkefjord roper varsku og sier følgende i lokalavisen "Vi som allmennleger er fortvilet og føler oss hjelpeløse" og "Pasienter som kommer til legen med store psykiske belastninger trenger ikke bare valium i akuttfasen, de trenger psykolog" Problemet er bare at det knapt er avtalepsykologer å henvise til. Helse Sør-Øst henviser i en artikkel i lokalavisen Agder til fritt sykehusvalg og til DPS hvor det ofte tilbys gruppeterapi sammen med andre pasienter. Det er klart at for mange vil ikke dette være et tilfredsstillende tilbud. Undertegnede mener DPS gjør en god jobb men er av den oppfatning at det trengs forskjellige tilbud. Samtidig som det er en skrikende mangel på avtalepsykologer i Vest-Agder så sier helse Sør-Øst opp avtalen med psykologspesialist Toralf Årstad i Flekkefjord med den begrunnelse at han har blitt 73 år. Dette til tross for at helseforetaket har full anledning til å fornye avtalen årlig frem til spesialisten er 75 år. Norsk psykologforeninger sier i et intervju med samme lokalavis den 07.12.2018 at statsråden "gjentatte ganger har bedt om at det opprettes flere driftsavtaler men at helse Sør-Øst ikke følger Høies beskjed". Om det medfører riktighet så er det oppsiktsvekkende. Undertegnede håper statsråden gir tydelige styringssignaler til helse Sør-Øst slik at antallet avtalepsykologer økes.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er ulike årsaker til at det er forskjeller i fordelingen av avtalespesialister innad i Helse Sør-Øst. Dagens fordeling av driftsavtaler er dels basert på en historisk fordeling av avtaler, hvor antall avtaler i ulike deler av regionen er betinget av kapasiteten og tilgjengeligheten i den øvrige delen av spesialisthelsetjenesten. En avtalespesialist vil dessuten kreve et pasientgrunnlag av en viss størrelse, noe som også påvirker fordelingen av driftsavtaler.
Innad i Helse Sør-Øst er det færrest avtalepsykologer i Sørlandet sykehusområde og desidert flest i Oslo sykehusområde. Disse to områdene representerer to ytterpunkter. Antall årsverk psykologer med driftsavtale i Vest-Agder har vært uforandret de siste ti årene. Sørlandet sykehus HF har relativt god poliklinisk kapasitet innen psykisk helsevern. Helsedirektoratets rapport «Aktivitet i avtalepraksis» (tall fra 2017) viser at befolkningen i agderfylkene har et større forbruk av polikliniske tjenester innen psykisk helsevern enn store deler av regionen og landet forøvrig. Andelen konsultasjoner i avtalepraksis er imidlertid noe lavere enn i andre deler av Helse Sør-Øst. I Oslo sykehusområde er det en relativt større andel av konsultasjonene som foregår hos privat avtalespesialist.
Styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok i juni 2018 en regional plan for avtalespesialistområdet og vedtok også, i tråd med regjeringsplattformen, en økning av antall avtalespesialistårsverk. Planen peker på at psykisk helsevern bør prioriteres innen avtalespesialistordningen og at det på sikt vil være behov for flere driftsavtaler. Det er i 2018 lyst ut en rekke driftsavtaler for psykologer og det vil ta noe tid å få tilsatt spesialister i disse. Når det gjelder den nevnte spesialisten i Flekkefjord har vedkommende fått tilbud om å forlenge sin driftsavtale i påvente av at ny avtalespesialist tilsettes. Denne avtalen vil lyses ut primo 2019.
Regjeringen vil øke antallet avtalespesialister og bruke avtalespesialistene mer. Nye rammeavtaler mellom de regionale helseforetakene og profesjonsforeningene ble virksomme fra 2016. Gjennom avtalene vektlegges samarbeid mellom sykehusene og avtalespesialistene, slik at pasientene skal få en bedre helsetjeneste. Stortinget slo fast gjennom behandlingen av prioriteringsmeldingen i 2016 at de foreslåtte prinsippene for prioritering skal gjelde for spesialisthelsetjenesten. Dette innebærer at også pasientbehandling som gjennomføres av avtalespesialistene skal være underlagt disse prinsippene. Avtalespesialistene har imidlertid ikke anledning til å tildele pasientrettigheter per i dag. I Prop. 1 S (2017-2018) ble det varslet at det tas sikte på å gi avtalespesialistene både rett og plikt til å tildele pasientrettigheter innen utgangen av stortingsperioden. Pilotprosjekter for dette vil startes i 2019.