Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:686 (2018-2019)
Innlevert: 07.01.2019
Sendt: 08.01.2019
Besvart: 15.01.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Jeg viser til statsrådens svar nr. 569/2018. Spørsmålet gikk på kommunenivå, svaret er på fylkesnivå.
Kan statsråden legge fram oversikt som viser antall statlig ansatte i arbeids- og velferdsetaten fordelt på kommunenivå og hhv. kommunale/statlige NAV-kontor og spesialavd./fylkeskontor per. 1. januar 2016 og 1. januar 2019?

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Som svar på representantens spørsmålet har jeg bedt Arbeids- og velferdsdirektoratet om å utarbeide statistikk over antall statlig ansatte i Arbeids- og velferdsetaten fordelt på NAV- kontor, samt spesialenheter og fylkeskontor. Tallene er framstilt på kommunenivå og følger som vedlegg. Jeg har følgende kommentarer til den vedlagte statistikken:

• Bemanningen ved NAV-kontorene har økt fra 2016 til 2019. Spesialisering og omorganisering har gitt større fagmiljøer innenfor de ulike ytelsesområdene. Sammen med modernisering av etatens IKT-systemer har dette gitt rom for mer effektiv drift av ytelsesforvaltningen og dermed grunnlag for å flytte ressurser fra forvaltning av ytelser til oppfølging av brukere ved NAV-kontorene. NAV-kontorene er også styrket ved flere jobbspesialister.

• Det er blitt noen færre NAV-kontor fra 2016 til 2019. Dette henger sammen med kommunesammenslåinger og interkommunale løsninger gjennom vertskommunesamarbeid.

• Det har også funnet sted enkelte organisatoriske endringer. For å styrke arbeidsrettingen av innvandrere er bl.a. oppfølgingen av denne gruppen overført til NAV-kontorene fra tidligere spesialenheter.

• Bemanningsøkningen i direktoratet fra 2016 til 2019 må sees i sammenheng med reduksjon av antall konsulenter til fordel for flere fast ansatte.

Den videre utviklingen av Arbeids- og velferdsetaten vil følge linjene som er trukket opp i Meld. St. 33 (2015-2016) NAV i en ny tid – for arbeid og aktivitet. Her fremheves bl.a. målene om flere i arbeid og færre på trygd. I den videre utviklingen av Arbeids- og velferdsetaten legges det derfor vekt på å disponere ressurser og tilpasse organisasjonen gjennom bl.a. effektivisering som i størst mulig grad bidrar til god måloppnåelse. Arbeidet for en mer effektiv Arbeids- og velferdsetat bl.a. gjennom IKT-modernisering vil også gi gevinst som isolert sett gir grunnlag for redusert ressursbehov i etaten.
Ved organisatoriske endringer som har virkning på lokalisering, legger jeg vekt på at Arbeids- og velferdsetaten har et godt og nært samarbeid med kommunene bl.a. gjennom det lokale partnerskapet og med medbestemmelsesapparatet i etaten. De erfaringer vi har så langt, viser at dette samarbeidet har fungert tilfredsstillende.

2 vedlegg til svar