Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:687 (2018-2019)
Innlevert: 07.01.2019
Sendt: 08.01.2019
Besvart: 16.01.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Kommunal Rapport har dokumentert at i 27 av 100 undersøkte kommuner har det blitt avholdt møter der administrasjon og politikere har møttes for å diskutere budsjettet uten offentlig innkalling, saksliste og protokoll slik kommuneloven krever.
Mener statsråden det er behov for tiltak for å sikre at loven overholdes?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det følger av møteprinsippet i kommuneloven § 30 nr. 1 at folkevalgte organer skal behandle sine saker og treffe vedtak i møter. Det er derfor klart at også når organene bare drøfter kommunenes budsjett før det behandles i formannskapet og kommunestyret, så skal det skje i formelle møter i samsvar med saksbehandlingsreglene i kommuneloven. Slike møter skal i utgangspunktet være åpne for allmennheten, sakslisten skal være offentlig, og møtene skal kunngjøres på en hensiktsmessig måte, jf. § 31 nr. 1 og § 32 nr. 3
Møtereglene i kommuneloven skal sikre åpenhet i folkevalgte organer i kommuner. Åpenhet i kommuner er med på å skape tillit til kommunal virksomhet. Reglene om møteoffentlighet legger til rette for demokratisk deltakelse og kontroll, og bidrar til å styrke lokaldemokratiet. Dette gjelder ikke minst når de folkevalgte skal drøfte budsjettet, som er et av de viktigste vedtakene kommunen treffer i løpet av et år.
Jeg vil understreke at kommunene har et selvstendig ansvar for å følge regelverket de er underlagt, herunder kommuneloven.
Som kjent vedtok Stortinget i juni 2018 en ny kommunelov. I loven er møteprinsippet videreført, og forarbeidene bidrar til klargjøring av reglene. Det er lovbestemt hvilke organer kommunestyret kan opprette for å behandle kommunale saker, og at saksbehandling skal foregå i møter i disse organene. Det er for eksempel tydeliggjort at det ikke er mulig for de folkevalgte å avtale at møteoffentlighetsreglene ikke skal gjelde for enkelte typer organer. Reglene om kunngjøring av møter, samt at sakslisten og andre dokumenter som ikke er unntatt offentlighet, skal være tilgjengelige for allmennheten, videreføres også. Den nye loven presiserer også at møteboken skal være tilgjengelig for allmennheten. Bestemmelsene om åpne eller lukkede møter videreføres uten materielle endringer.
Som forberedelse til den nye lovens ikrafttredelse høsten 2019, arrangerer Kommunal- og moderniseringsdepartementet i samarbeid med KS et stort opplæringsprogram for alle kommuner og fylkeskommuner denne våren. Det vil bli holdt 15 heldagssamlinger rundt omkring i landet for både folkevalgte og administrasjonen i kommunene og fylkeskommunene. Én av samlingene vil også bli streamet på internett, og opptaket blir gjort tilgjengelig i etterkant, slik at flest mulig kan få meg seg opplæringen. Saksbehandling i folkevalgte organer og møteoffentlighet vil være ett av temaene for disse samlingene.
Et annet sentralt og løpende tiltak for å sikre at kommunelovens møteregler overholdes, er departementets veiledning om viktigheten av prinsippet om møteoffentlighet og om innholdet i reglene. Departementet veileder løpende både fylkesmenn og kommuner om dette. I tillegg er fylkesmennene gitt i oppdrag å veilede kommune om kommunelovens regler, herunder møteoffentlighetsbestemmelsene. Gjennom departementets dialog med fylkesmennene, får vi tilbakemeldinger om at møteoffentlighet er et tema fylkesmennene får mange henvendelser om. Fylkesmannen mottar også flere henvendelser fra blant annet lokalpressen med anmodninger om lovlighetskontroll av eget tiltak i saker som gjelder lukkede møter, eller når politikere har samlinger for å diskutere saker uten kunngjøring.
Slike saker og medieoppslag om brudd bidrar til å skjerpe kommunene og skape bevissthet om saksbehandlingsreglene når det gjelder lukking av møter og møter uten kunngjøring. Pressens klager til Sivilombudsmannen i saker om møteoffentlighet, bidrar også til å lære opp kommuner.