Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:715 (2018-2019) Innlevert: 11.01.2019 Sendt: 11.01.2019 Besvart: 18.01.2019 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen
Lars Haltbrekken (SV): Jeg viser til svar på spm. nr. 665. Hvordan er planene om aktiv bruk av avgifter, støtteordninger og FOU-tilskudd med målsetting å bidra til at større del av restmassene får en bedre håndtering enn bare deponi, og er det slik at det vil bli etablert retningslinjer som kan medføre direkte pålegg om bruk av restmasser fra gruveindustrien?
Torbjørn Røe Isaksen: Som jeg viser til i mitt svar på spørsmål 655 vil jeg understreke at selv om avfallsmengden minimeres og virksomheten klarer å gjenvinne og/eller selge noe av overskuddsmassene for gjenvinning, vil det ofte oppstå betydelige mengder mineralavfall. Å finne markeder for overskuddsmasser vil være et viktig bidrag for å øke verdiskapingen og redusere behovet for deponering.Utvalget som har evaluert mineralloven viser til flere, mulige lovendringer. Vi vurderer nå hvordan vi skal følge opp innstillingen fra utvalget. Det er imidlertid for tidlig å si noe konkret om oppfølgingen av enkeltpunkter.Regjeringen er opptatt av å redusere mengden og øke gjenvinningen av alle typer avfall, og vil stimulere til videre teknologiutvikling og grønn innovasjon. I statsbudsjettet for 2019 er det bevilget mer enn 9,7 mrd. kroner til næringsrettet forskning og innovasjon over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett. Blant virkemidlene vi har styrket, er det flere bredt innrettede ordninger som er relevante i denne sammenhengen, blant annet skattefradrag gjennom Skattefunn og prosjektmidler fra Forskningsrådet. Gjennom EUs virkemidler har norske bedrifter også gode muligheter for å søke finansiering til grønn teknologiutvikling – alene eller i samarbeid med andre.Jeg er åpen for gode forslag til hvordan vi kan få en bedre ressursforvaltning. Det inkluderer tiltak for å redusere omfanget av restmasser fra mineralvirksomhet. Her mener jeg vi skal ha en klar forventning til mineralnæringen om å ta ressursperspektivet på alvor, f.eks. ved å forsøke å finne alternativ bruk for restmasser. Gjennom forsknings- og innovasjonsvirkemidlene gir vi også næringen verktøy den kan bruke, men den må selv ta ansvar for konkrete prosjekter. Når det er sagt, vil jeg også understreke at jeg opplever at mineralnæringen legger vekt på dette.Regjeringen har en positiv holdning til mineralutvinning og vil legge til rette for stabile rammebetingelser, ny aktivitet og gode løsninger for deponering. Eventuelle nye tiltak for bedre og mer effektiv ressursforvaltning må utformes innenfor denne rammen.