Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:735 (2018-2019)
Innlevert: 15.01.2019
Sendt: 15.01.2019
Besvart: 23.01.2019 av helseminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): I Norge eksisterer det ikke noen struktur eller plan for barnepalliasjon. Både i den nasjonale retningslinjen og NOU 2017: 16 På liv og død, anbefales det å danne regionale palliative team for barn og unge. Helseregionene skal danne regionale barnepalliative team, men dette arbeidet er ikke kommet i gang fordi det mangler et oppdrag og bevilgninger fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Hvordan har helseministeren tenkt å følge dette opp?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Den nasjonale faglige retningslinjen for palliasjon til barn og unge uavhengig av diagnose ble publisert av Helsedirektoratet i 2016. For å sikre god og bred implementering av retningslinjen nasjonalt, er det bevilget midler til implementeringsarbeidet i 2017, 2018 og 2019. Ifølge informasjon jeg har mottatt fra Helsedirektoratet, pågår implementeringen av retningslinjen fortsatt. OsloMet har fått i oppdrag å følgeevaluere dette. Det er samlet data både fra planleggingen av strategien for implementeringen og data for implementeringen til nå. Etter avsluttet implementering vil data bli bearbeidet og resultatene bli tilgjengelige. Rapporten skal være ferdig høsten 2019.
Jeg viser til Innst. 43 S (2018 – 2019), som blant annet har følgende anmodningsvedtak:

"Stortinget ber regjeringen i 2019 fremme egen sak for Stortinget om palliativ omsorg og oppfølging av NOU 2017:16 På liv og død – Palliasjon til alvorlig syke og døende."

Jeg viser videre til at Stortinget den 3. desember 2018 har vedtatt anmodningsvedtak nr. 76 om barnehospice: "Stortinget ber regjeringen vurdere å etablere barnehospice i Kristiansand som en pilot for videre å kunne styrke kompetansen og den palliative omsorgen for barn." Helse- og omsorgsdepartementet vil følge opp disse sakene, og palliasjonsfeltet, på egnet måte.
Jeg vil også peke på at det gjøres en stor innsats innen palliasjonsfeltet, og det tildeles midler som er øremerket barnepalliasjon. Det er etablert et videreutdanningstilbud i barnepalliasjon på masternivå for sykepleiere ved OsloMet. Det er under vurdering å utvide studiets målgruppe ved at det åpnes for at andre helse- og sosialfaglige yrkesgrupper også kan søke opptak. Det er bevilget 1,5 mill. kroner over kap. 761 post 21 til dette formålet i 2019. Det er videre etablert en egen tilskuddsordning for kunnskap og informasjon om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt for barn og unge, som har som formål å øke kunnskapen og gi informasjon om lindrende behandling og omosrg ved livets slutt for barn og unge. Det er bevilget 2 mill. kroner over kap 761 post 21 til dette formålet. Det er også øremerket 1,5 mill. kr over kap 761 post 21, til tilskudd til Foreningen for barnepalliasjon, dette tilskuddet ble økt med 1 mill. kroner i budsjettforliket mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti høsten 2018.
Det er eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen som følger opp NOUen videre. Deler av NOUen som omfatter spesialisthelsetjenesten vil være mitt ansvar.
Helsetjenestens eiere og ledelse har ansvar for å tilrettelegge virksomheten slik at anbefalinger gitt i nasjonale faglige retningslinjer kan følges. Jeg legger til grunn at de regionale helseforetakene følger opp den nasjonale faglige retningslinjen for palliasjon til barn og unge uavhengig diagnose, og vil følge dette opp i styringsdialogen med de regionale helseforetakene.