Skriftlig spørsmål fra Svein Roald Hansen (A) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:740 (2018-2019)
Innlevert: 15.01.2019
Sendt: 16.01.2019
Besvart: 23.01.2019 av fiskeriminister Harald T. Nesvik

Svein Roald Hansen (A)

Spørsmål

Svein Roald Hansen (A): Hvorfor er Fiskeridirektoratets forslag om beskyttelse av gyteområder og forbud mot å fiske torsk fra Telemark til svenskegrensa basert på gyteområder kartlagt i forbindelse med grytefeltkartlegging utført i 2008 og ikke oppdatert kunnskap?

Begrunnelse

Fiskeridirektoratet har forslått å forby fiske av torsk i Oslofjorden, fra Telemark til svenskegrensa for å beskytte gytefelt og bygge opp torskestammen, som skal være på et historisk lavmål.
Dette er en viktig målsetting. Men flere instanser, blant annet i Hvaler og Nasjonalparkstyret og Norsk jeger- og fiskerforbund i Østfold reagerer på grunnlaget for forslaget skal bygge på grytefeltkartlegging utført i 2008 og ikke er oppdatert kunnskapsgrunnlag.
Tiltak mot fiske i Oslofjorden berører ikke bare yrkesfiskere, men også i betydelig grad fritidsfisket for befolkningen rundt Oslofjorden.
At beslutningen ikke baseres på mer oppdatert kunnskap skaper uro for legitimiteten i befolkningen og at referanseområdene (nullfiskeområder) vil bli oppfattet som for dramatisk i fiskerimiljøet og befolkningen generelt.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Det er behov for tiltak for å beskytte kysttorsken i Sør-Norge. Behovet for tiltak er størst fra Telemark til svenskegrensen, og hele Oslofjorden er derfor omfattet av forslaget som nylig var på høring.
Forslaget er todelt. For det første foreslås det å redusere fangstuttaket ved å forby direktefiske etter torsk fra Telemark til svenskegrensen. For det andre foreslås et forbud mot alt fiske i torskens gytefelt i gyteperioden. Ut fra spørsmålets begrunnelse, antar jeg at representanten sikter til kunnskapsgrunnlaget for forslaget om beskyttelse av gytefelt.
Torsken gyter i områder som har bestemte egenskaper. I hvilken grad de enkelte områdene brukes hvert år og i hvilken grad, kan variere. Havforskerne har derfor gjennomført tokt for å identifisere hvilke områder torsken faktisk bruker som gytefelt.
Gytefeltkartlegging tar lang tid. Kunnskapsgrunnlaget for gytefeltene i forslaget baserer seg på kartleggingen som ble gjennomført som en del av Nasjonalt program for kartlegging av marine naturtyper. Områdene i Aust-Agder ble kartlagt fra 2002 og Oslofjorden ble kartlagt i perioden 2007 – 2009. Det nasjonale programmet ble avsluttet i 2018 etter at hele kysten var dekket. I enkelte sammenhenger oppdateres kunnskapen.
Kartleggingen har gitt et godt bilde av de viktigste gyteplassene. Selv om feltinnsamlingen som ligger til grunn for forslaget om å forby alt fiske i gyteperiodene ble gjort fra 2002-2009, har kunnskapen fortsatt stor verdi. Det er dokumentert at disse områdene brukes til gyting av torsk. Vi kan ikke utelukke at nyere kunnskap kan påvise flere gytefelt enn de feltene man alt har kartlagt. For området som omfattes her, er det også gjennomført nye gytefeltundersøkelser i nasjonalparkene og omkringliggende områder.
Havforskningsinstituttet har siden 2017 vært involvert i prosjektet «Krafttak for Kysttorsken». I 2018 ble det gjennomført nye gytefeltundersøkelser i Oslofjorden og i 2019 skal det foretas flere undersøkelser. Når resultatet av disse undersøkelsene foreligger, kan forskerne foreslå å beskytte flere felt om det er behov for dette. Ny og oppdatert kunnskap vil bli vurdert faglig når resultatene foreligger.
Når det gjelder kunnskapen om kysttorskens tilstand oppdateres denne årlig gjennom aktiviteter som Havforskningsinstituttets strandnotundersøkelser og rapporterte fangster. Yrkesfiskere har, i motsetning til fritidsfiskere, påbud om å rapportere fangst. Forskerne vet likevel en del om fritidsfiskeres fangst gjennom blant annet merke- og gjenfangstforsøk gjort i perioden 2005 – 2013. Det pågår nå et omfattende forskningsprosjekt som skal kartlegge fritidsfiske i Norge. Oslofjorden er en av tre regioner som undersøkes. I de siste to årene er aktiviteten i Ytre Oslofjord også styrket gjennom Krafttak for kysttorsk som gjennomfører omfattende prøvefiske i nasjonalparkene og omkringliggende områder. Resultatene vil bli tilgjengelig i høst.
Alt i alt mener jeg at vi har et tilfredsstillende faglig grunnlag for de beslutninger som skal tas.