Skriftlig spørsmål fra Martin Henriksen (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:761 (2018-2019)
Innlevert: 18.01.2019
Sendt: 21.01.2019
Besvart: 29.01.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Martin Henriksen (A)

Spørsmål

Martin Henriksen (A): Vil statsråden vurdere å gjøre endringer i studiestøtten for praktikantopphold slik at dette ikke først og fremst blir en mulighet for unge med god råd?

Begrunnelse

Spørsmålet gjelder renter på studielån ved praktikantopphold hos UD eller FN. De som får stilling som praktikant ved norske stasjoner utenlands regnes ikke som under utdanning, og kvalifiserer dermed ikke til å få slettet renter på studielån, eller har oppholdene lenge nok til å kvalifisere for å slette på bakgrunn av langvarig lavtlønnet stilling. Ettersom stipendet man mottar for opphold på en utenlandsstasjon hos UD allerede er lave og i mange land knapt dekker kost og losji, har man få muligheter til å legge av penger til å betale rentene. I FN-systemet mottar man heller ikke stipend, og er da ennå mer avhengig av andre inntektskilder og sitter med ennå lavere betalingsevne.
Dersom praktikantstillingene skal være tilgjengelige for de best kvalifiserte, og ikke bare de med best betalingsevne, bør det vurderes om de påløpte rentene for halvåret man tilbringer utenlands skal kunne slettes i etterkant, på samme måte som når man tjener mindre enn minstebeløpet i 12 måneder. En slik endring vil kunne bidra til en lavere økonomisk byrde for de studentene som har et ønske om å tilbringe et halvår i tjeneste for Norge.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Dagens ordning for sletting av renter gir rettigheter til den som har lav inntekt og står utenfor arbeidslivet i lengre perioder på grunn av sykdom, arbeidsledighet, fødsel og liknende. Låntakere som ikke får støtte fra Lånekassen til utdanning, men likevel er tilknyttet utdanningen på grunn av tillitsverv, forskningsopphold eller deltakelse i programmet Erasmus+, kan også ha rett til å få slettet renter. Den som jobber fulltid og har lav inntekt over lang tid, kan også få slettet renter i en periode. Ordningen er ment å stimulere til inntektsgivende arbeid. Studentpraksis i utenrikstjenesten, FN eller annet frivillig arbeid som ikke er en del av en utdanning og heller ikke gir inntekter, gir derfor ikke rett til sletting av renter.
Utenriksdepartementets studentpraktikantordning er en ordning for norske studenter som ønsker å tilbringe et halvår ved en utenriksstasjon i løpet av studietiden. Det er et vilkår at søkere til ordningen skal være studenter ved et godkjent lærested i praksisperioden, men ikke at oppholdet inngår som del av en utdanning. Hvis studentpraktikanter hos UD får praktikantoppholdet godkjent som del av utdanningen, har studenten rett til støtte fra Lånekassen. Da kan studenten få støtte på vanlige vilkår og rentene på lånet løper ikke. Hvis praktikantoppholdet ikke er en del av en utdanning, vil rentene løpe på vanlig måte. Praktikantoppholdet er normalt av kortere varighet, rundt seks måneder.
Dersom praksis som ikke er en del av en utdanning skal gi rett til sletting av renter, krever det en endring av vilkårene for tilbakebetaling av studielånet. Det gjelder enten det er praksis i utenrikstjenesten eller i FN, eller for eksempel låntakere som arbeider frivillig for eksempel i en bistandsorganisasjon eller liknende i utlandet med liten eller ingen lønn.
Det foreligger ingen planer om å endre disse vilkårene. Den varslede stortingsmeldingen om samarbeid mellom høyere utdanning og arbeidsliv, den såkalte arbeidsrelevansmeldingen, vil se nærmere på ulike former for praksis og arbeidslivserfaring for studenter, slik studentpraktikantordningen er et eksempel på.