Willfred Nordlund (Sp): Hvordan mener justisministeren at politidistriktene skal klare oppgaven med å ansette de nyutdannede fra Politihøgskolen med de økonomiske rammene regjeringen har gitt dem, og hva mener han at politidistriktene skal prioritere bort for å få dette til?
Begrunnelse
I statsbudsjettet for 2019 ble det lagt inn 50 mill. kroner til nyansettelser i politiet. Samtidig klarte regjeringspartiene å legge inn et kutt på 51 mill. kroner som såkalte «innsparinger» som følge av politireformen. Reformen møter sterk kritikk fra politiets egne.
I realiteten er det ikke lagt inn noen reell økning til ansettelser i det hele tatt. Det er verdt å minne om at flere av politidistriktene starter året 2019 med røde tall fra 2018 som må dekkes inn i år. Likevel har politidistriktene fått det umulige oppdraget å ansette flere hundre nyutdannede fra Politihøgskolen.
Politidirektoratet har sendt bestillingen videre til politidistriktene med et krav om nettovekstøkning for å nå det politiske målet om at det skal være 2 politifolk per 1000 innbygger innen 2020. Med en så godt som ikke-eksisterende finansiering er det politidistriktene selv som må finansiere nyansettelsene i et allerede anstrengt budsjett.
En undersøkelse fra BDO og Menon Economics – som regjeringen bestilte selv – viste at politidistriktenes økonomiske handlingsrom ble redusert med 426 mill. kroner mellom 2013 og 2016.
Politidistriktene er under et enormt press, og det varsles fra flere hold om store konsekvenser for forebygging og etterforskning, helseskadelig arbeidspress for de politiansatte, og at etterforskning av alvorlig kriminalitet må prioriteres ned på grunn av kapasitetsproblemer.