Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:763 (2018-2019)
Innlevert: 18.01.2019
Sendt: 21.01.2019
Besvart: 28.01.2019 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hvilke faglige begrunnelser ligger bak Politidirektoratets anbefaling om ytterligere nedtrekk av antall politistudenter ved Politihøyskolen i Stavern ved å avvikle bacheloravdelingen, og hvor langt har prosessen med omlokalisering av Politihøgskolens virksomhet i Oslo kommet?

Begrunnelse

«I oppdraget skal det tas utgangspunkt i at PHS’ status som akkreditert høgskole skal videreføres. POD har opplyst at det vil være krevende å opprettholde dagens struktur på PHS med fire studiesteder (tre bacheloravdelinger)...,jf. bl.a. brev av 29. mai 2018 og 22. juni 2018. I nevnte brev anbefaler POD å avvikle bacheloravdelingen ved PHS Stavern.»

Dette sitatet kommer fram i et dokument Justisdepartementet har mottatt fra POD om politiets fremtidige kapasitets- og kompetansebehov. Dokumentet skal være skrevet på oppdrag fra departementet i tilknytning til arbeidet med statsbudsjettet 2019.
Om forslaget blir fulgte er det i strid med intensjonen fra Meld. St. 18 (2016-2017) «Berekraftige byar og sterke distrikt», lagt fram den 17.februar 2017.
I pkt. 7.2 «Videre arbeid med utlokalisering» side 43, står følgende:

«Politihøgskolen (JD): Justis- og beredskapsdepartementet setter i gang en utredning av å omlokalisere Politihøgskolens virksomhet i Oslo, i tråd med retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser. Framtidig kapasitetsbehov ved Politihøgskolen som helhet er under vurdering, og må ses i sammenheng med spørsmålet om lokalisering. Nå er det om lag 670 studenter på bachelorutdanningen og 260 årsverk ved skolen i Oslo.»

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Granavolden-plattformen viderefører regjeringens mål om at vi skal arbeide for å nå målet om to polititjenestepersoner per 1 000 innbyggere i løpet av 2020. Med det opptaket som har vært på Politihøgskolen og de årlige bevilgningene til ansettelse av nyutdannede politistudenter vi har hatt til nå, er vi i rute til å nå målet i løpet av 2020. Siden politiutdanningen i Norge er treårig må vi hvert år ta stilling til hvor mange nyutdannede politifolk Norge vil ha behov for tre år frem i tid. Behovet avhenger av forventet kriminalitetsutvikling, befolkningsvekst og naturlig avgang i etaten.
Videre, viser jeg til svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad 14. januar 2019, om struktur på bachelorutdanningen ved Politihøgskolen:
«Som følge av kapasitetsbegrensninger og lovpålagte krav som følger med høgskole-akkrediteringen, vil større endringer i studieopptaket ved Politihøgskolen ha konsekvenser for strukturen ved Politihøgskolen. Da opptaket ble redusert fra 720 til 550 studieplasser i 2018 ble tiltaket derfor gjennomført ved å avvikle bachelorutdanningen ved Kongsvinger. Dette var i tråd med Politidirektoratets anbefaling. Politidirektoratet har videre argumentert for at en eventuell ytterligere reduksjon i opptaket bør gjennomføres ved å avvikle bacheloravdelingen i Stavern. Dette henger sammen med at bacheloravdelingene i Kongsvinger og Stavern ble opprettet som midlertidige tiltak i hhv. 2009 og 2010 for å kunne øke antallet studieplasser. Siden opptaket er videreført med 550 studieplasser i 2019 er ikke anbefalingen behandlet nærmere i Justis- og beredskapsdepartementet.»
Som det fremgår i Prop. 1 S (2018-2019) fra Justis- og beredskapsdepartementet, s. 286, så må behovet for nye lokaler til Politihøgskolen i Oslo ses i sammenheng med andre behov i justissektoren. Av hensyn til andre mer prekære bygge- og investeringsprosjekt vil ikke regjeringen sette i gang en utredning om investeringer til nye lokaler for Politihøgskolen i Oslo på nåværende tidspunkt.