Skriftlig spørsmål fra Øystein Langholm Hansen (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:779 (2018-2019)
Innlevert: 22.01.2019
Sendt: 22.01.2019
Besvart: 29.01.2019 av samferdselsminister Jon Georg Dale

Øystein Langholm Hansen (A)

Spørsmål

Øystein Langholm Hansen (A): Hvordan vil statsråden sørge for at Telenor står ved sitt ansvar med å fjerne linjenett og stolper/påler etter hvert som forsyningsområdene blir avviklet, og kan statsråden gi en tidshorisont for fjerning av disse etter at forsyningen er avsluttet i et område?

Begrunnelse

Undertegnede får henvendelser fra grunneiere som er berørt av Telenors linjenett. Telenor er nå i ferd med å avslutte sin tjeneste med faste linjer til sine kunder. Når Telenor avslutter disse tjenestene, så står det mye infrastruktur igjen på grunneiers område. Når disse grunneierne ber om fjerning av stolper, påler og ledningsnett er det tilsynelatende ingen i Telenor som sitter med ansvaret. Når de kontakter selskapet får de ikke svar. «Ein vert sett over frå den eine til den andre. Det ser ikkje ut for at nokon vil ta ansvar», ifølge melding fra en av de som har kontaktet meg. Mye av det gamle linjenettet er i tillegg problemavfall som det er kostbart å bli kvitt for selvstendig næringsdrivende bønder, som mange av disse grunneierne er. Infrastrukturen står ofte på beitemark og dyrka mark med grasproduksjon. Den siterte grunneier har siden 2017 prøvd å få løst opp i dette, men uten at noen har tatt kontakt tilbake for å løse problemet.

Jon Georg Dale (FrP)

Svar

Jon Georg Dale: Som tilbyder av elektronisk kommunikasjonsnett og tilbyder av offentlig elektronisk kommunikasjonstjeneste, har Telenor anlagt linjenett i store deler av landet, og i mange områder går linjene i stolpekurser, enten eid av Telenor selv eller av et strømnettselskap. En stor del av linjenettet består av kobberkabel som er blitt brukt til å tilby fasttelefon og senere også bredbånd. Kobberkablene og stolpene, ofte omtalt som kobbernettet, er i sin tid i mange tilfeller installert av Televerket, og Telenor overtok dette nettet da virksomheten gikk over fra å være forvaltningsbedrift til delprivatisert aksjeselskap. Som representanten peker på, har Telenor startet en prosess med å avvikle kobbernettet, noe som skyldes at antall abonnenter som benytter tjenester over dette nettet er sterkt synkende. Som stor og viktig samfunnsaktør følger det naturlig med et ansvar for å rydde opp etter seg, etter hvert som installasjonene ikke lenger benyttes til å levere elektronisk kommunikasjonstjeneste.
Stolpene og telelinjene vil i mange tilfeller være anlagt på eiendommer som ikke er i Telenors eie. Telenor (eller Televerket) vil i disse tilfellene gjennom avtale, ekspropriasjon, eller på annet grunnlag, normalt ha ervervet rett til å anlegge stolper og telelinjer med formål om å tilby elektronisk kommunikasjonstjeneste (telefon og etter hvert bredbånd). Når stolpene og telelinjene er anlagt på annen manns grunn, vil grunneier basert på alminnelig eiendomsrett normalt kunne kreve stolpene fjernet når formålet med stolpene er opphørt, med mindre Telenor har ervervet en rett til å ha stolpene på eiendommen også i tiden etter at formålet med stolpene er opphørt. Det kan argumenteres med at det må være opp til Telenor å fremlegge eventuell dokumentasjon på en slik rettighet. I motsatt fall vil grunneier normalt kunne kreve stolpene fjernet innen en rimelig frist. Det vil i slikt tilfelle være opp til Telenor å håndtere spesialavfallet på forskriftsmessig måte.
Bestemmelsen om ekspropriasjon i lov om elektronisk kommunikasjon (§ 12-3) løser ikke problemsstillingen direkte, men viser til at telelovens bestemmelse videreføres på dette punkt. Det følger av merknaden til ekspropriasjonsbestemmelsen i Ot.prp. nr. 36 (1994-95) om teleloven at

"Eieren vil også kunne kreve flytting etter femte ledd selv om eieren har samtykket til plassering av innretninger slik at det ikke har vært fattet ekspropriasjonsvedtak i saken."

Ekommyndigheten er i løpende dialog med Telenor angående den pågående prosessen med avvikling av kobbernettet. Telenor har formidlet at stolper og ledninger som ikke er i bruk, vil bli fjernet som en del av denne prosessen. Jeg ser imidlertid at det kan være grunn for å be om ytterligere redegjørelse fra Telenor for hvordan dette gjøres, herunder tidsaspektet, og jeg vil ta initiativ til at departementet ber om en slik redegjørelse. Dersom det blir behov for å klargjøre rettstilstanden i slike saker, vil jeg komme tilbake til Stortinget med forslag.