Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til samfunnssikkerhetsministeren

Dokument nr. 15:793 (2018-2019)
Innlevert: 23.01.2019
Sendt: 23.01.2019
Besvart: 30.01.2019 av samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Legger beredskapsministeren konklusjonene fra FNs klimapanel til grunn i sitt arbeid med Norges beredskap?

Begrunnelse

Den som har politisk ansvar for beredskap i Norge må jobbe for å forberede Norge på klimaforandringer. Dette er en av de viktigste beredskapsutfordringer Norge står overfor i de kommende tiårene, med mer ekstremvær, tiltakende ressursknapphet og en mer ustabil geopolitisk situasjon. Dette kommer i tillegg til det helt nødvendige arbeidet med å kutte klimautslipp for å stanse farlige klimaendringer.
Det er derfor urovekkende at den nye beredskapsministeren i et intervju med Aftenposten 5. mars 2016 gir uttrykk for klimafornektende standpunkter som ikke er forenlig med gjeldende klimaforskning:
Spørsmål: Både Siv Jensen og mannen din, Christian Tybring-Gjedde, tviler på at mesteparten av klimaendringene skyldes menneskenes klimagassutslipp. Hvor står du?
Svar: Jeg har alltid vært opptatt av miljø, og klimaendringer har vi hatt i mange år. Jeg er opptatt av å forholde meg til situasjonen som den er og rammene Regjeringen jobber under.
Spørsmål: Nå svarte du ikke helt på spørsmålet?
Svar: Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg tror det er klimaforandringer, men jeg tror ikke nødvendigvis de kun er menneskeskapte, svarer hun.
Hun vil imidlertid ikke svare på om hun mener menneskenes utslipp er hovedårsaken til klimaendringene.
Dersom ikke regjeringsmedlemmene legger til grunn det faglige grunnlaget klimaforskningen har gitt oss i sitt daglige arbeid, vil det ikke være mulig å jobbe godt med den beredskapen Norge trenger for å være rustet for framtiden.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP)

Svar

Ingvil Smines Tybring-Gjedde: I tråd med Meld. St. 10 (2016-2017) Risiko i et trygt samfunn, jf. Innst. 326 S (2016-2017), fremhever regjeringen åtte områder som er spesielt viktige for samfunnssikkerheten. Ett av disse områdene er å forebygge og håndtere konsekvensene av alvorlige naturhendelser. Vi må være forberedt på at værrelaterte hendelser kan oppstå på steder som tidligere ikke har vært utsatt, og at det kan skje hyppigere enn tidligere forventet. Klimatilpasning er derfor et viktig arbeid for å gjøre samfunnet mer robust - både for å kunne møte framtidige klimaendringer og for å kunne stå imot dagens ekstremvær. Hvis vi ikke forbereder oss vil værrelaterte hendelser kunne få store konsekvenser for liv, helse, materielle verdier og kritiske samfunnsfunksjoner. De foreliggende klimafremskrivningene legges derfor til grunn i dette arbeidet.