Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:794 (2018-2019)
Innlevert: 23.01.2019
Sendt: 23.01.2019
Besvart: 30.01.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Hvor mange arbeidsledige kommer henholdsvis bedre og dårligere ut med de nye reglene, og hva er det største tapet en arbeidsledig kan få som følge av endrede regler?

Begrunnelse

Hvis dagpengegrunnlaget fastsettes ut fra gjennomsnittlig inntekt i de tre siste avsluttede kalenderårene, har det frem til nyttår vært slik at begrensningen på 6 G gjaldt for dette gjennomsnittet.
Fra årsskiftet ble dette etter forslag fra regjeringen endret. Nå skal inntekten for hvert av de tre kalenderårene avkortes mot 6 G for hvert enkelt kalenderår.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Ut fra begrunnelsen for spørsmålet antar jeg at representanten mener endringene i fastsettelsen av dagpengegrunnlag for dem som får vedtak basert på de tre siste årene.
Dagpengene beregnes ut ifra bruttoinntekt siste avsluttede år før søknad, eller de siste tre avsluttede år. Inntekt over 6 ganger grunnbeløpet (G) regnes ikke med i dagpengegrunnlaget. Når inntekten de siste tre avsluttede år utgjør dagpengegrunnlaget, har taket på 6G fram til nå vært beregnet ut ifra gjennomsnittlig inntekt de siste tre avsluttede år. Fra 1. januar 2019 gjelder begrensningen på 6 G inntekten i hvert enkelt av de tre siste årene før søknadstidspunktet, i stedet for gjennomsnittet. Med endringen blir praksis for beregning av 6G-begrensningen i dagpengeordningen den samme som for arbeidsavklaringspenger og uførepensjon. Hensikten med endringen har primært vært å etablere likere systemer og praksis.
Forslaget anslås å berøre i gjennomsnitt om lag 1 460 dagpengemottakere i 2019, ytterligere 1 510 i 2020 og ytterligere 420 i 2021. Disse vil få lavere gjennomsnittlig ytelse som følge av forslaget. Noen mottar dagpenger i en svært kort periode, mens andre mottar dagpenger over lengre tid. I gjennomsnitt mottok dagpengemottakere ytelsen i 21 uker i 2017. Antall unike personer som berøres av endringene vil være høyere enn gjennomsnittsbeholdningen tilsier. Et anslag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet tilsier at om lag 3 550 unike personer i 2019 vil få lavere ytelse som følge av endringene. Basert på erfaringstall utgjør dette om lag 3 prosent av det totale antallet personer som mottar dagpenger dette året. Anslaget er svært usikkert. Ingen vil komme bedre ut med endringen.
Mottakere som får dagpengene beregnet på bakgrunn av inntekt siste tre år og som kun har hatt inntekt i nest siste eller tredje siste år, vil få størst reduksjon i ytelsen ved endringen. Gitt gjeldende G kan reduksjonen i dagpengene maksimalt bli 243 000 kroner.