Lise Christoffersen (A): Vil statsråden ta initiativ til å gjennomgå reglene om barnepensjon, bidrag og bidragsforskudd etter fylte 18 år, og bidra til at samme gunstige regler gjelder for alle som fyller 18 år og er under utdanning?
Begrunnelse
Ungdom møter i dag mye strengere krav til utdanning enn tidligere, før de kan etablere seg i arbeidslivet. Samtidig trenger samfunnet tilgang på godt kvalifisert arbeidskraft. Selv om yrkesskadde står i en særstilling på flere måter, kan det virke som om de ulike reglene for etterlatte barn når det gjelder mulighetene for forlengelse av barnepensjon når barnet er under utdanning, ikke helt har fulgt med endringene i arbeidsmarkedet.
Etter folketrygdloven ytes barnepensjon til fylte 18 år der én av foreldrene er død, og til 20 år der begge foreldrene er døde og barnet er under utdanning. Dersom barnepensjonen ytes på grunnlag av yrkesskade, gjelder, i tillegg til de gunstigere reglene for innvilgelse, også en regel om barnepensjon til fylte 21 år, dersom barnet er under utdanning.
I Statens pensjonskasse ytes barnepensjonen til fylte 20 år, men kan forlenges til måneden etter fylte 21 år for personer under videregående og høyere utdanning og til au-pairer i utlandet. Den kan forlenges ytterligere dersom utdanningen må avbrytes på grunn av militærtjeneste, obligatorisk praksis eller sykdom.
I KLP kan barnepensjon ytes til barn under 20 år.
Bidragsforskudd utbetales kun til barnet fyller 18 år, uavhengig av om barnet kan ha rett på bidrag under utdanning.
Bidrag kan utbetales til barnet etter fylte 18 år, dersom barnet er under videregående utdanning eller tilsvarende.
I tillegg kommer Statens lånekasses stipend- og låneordninger for personer i videregående og høyere utdanning og for lærlinger.
Lov om obligatorisk tjenestepensjon inneholder ikke bestemmelser om barnepensjon.