Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:806 (2018-2019)
Innlevert: 25.01.2019
Sendt: 25.01.2019
Besvart: 01.02.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hvordan vil tildelingsbrevene bidra til at mer bruk av og videreutvikling av norsk som fagspråk ved norske universiteter og høyskoler?

Begrunnelse

Norsk som fagspråk er på vikende front. Vel 21 prosent av emner det undervises i ved norske universiteter og høyskoler og 90 prosent av vitenskapelig publiseringer, foregår på engelsk, ifølge Khrono, 13. november 2018. Universitetene og høyskolene har et lovfestet ansvar for å sikre og utvikle norsk fagspråk. Dette er viktig for både arbeids- og samfunnsliv. Samtidig er internasjonalisering av norsk forskning og utdanning viktig. De norske institusjonene deltar i et internasjonalt fellesskap med en kontinuerlig utveksling av studenter, forskere og forskning. Statsråden har signalisert at hun vil bruke tildelingsbrevene for 2019 til å be institusjonene om å følge utviklingen av norsk som fagspråk.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Det er riktig at bruken av norsk som fagspråk er gått ned mens bruken av engelsk er gått opp i senere år. Dette gjelder særlig innen forskning, der engelsk er i ferd med å bli dominerende, i Norge som i andre land. Men også i undervisningen ser vi økende bruk av engelsk, om enn ikke så markant. Dette var bakgrunnen for at kulturminister Trine Skei Grande og jeg i fellesskap arrangerte en konferanse om norsk som fagspråk på Universitetet i Oslo den 13. november i fjor. Vi ønsket å invitere UH-institusjonene, språkforskere og ulike språkpolitiske fagorganer til å diskutere både hva som er situasjonen, hva som er gode og realistiske målsettinger, og hvilke tiltak man eventuelt kan se for seg for å bedre situasjonen for norsk fagspråk. Konferansen viste først og fremst at det er et stort engasjement for språkspørsmålet i sektoren. Det var bred enighet om universitetenes og høyskolene ansvar for å bevare og videreutvikle norsk fagspråk, og mange pekte på at det er særlig grunn til å ivareta norsk som fagspråk i høyere utdanning, som ofte står i et svært tett forhold til norsk samfunns- og arbeidsliv.
Når det gjelder bruk av virkemidler, var det noe ulike syn. En del tok til orde for bruk av politiske vedtak, for eksempel knyttet til økonomiske insentiver. Andre minnet om at forsøk på politisk regulering av dette fort kommer i konflikt med prinsippet om akademisk frihet, og at man lett kan ende med detaljerte regelsett som er lite hensiktsmessige.
Som forsknings- og høyere utdanningsminister har jeg et ansvar for å sikre at universitetene og høyskolene følger opp sitt lovpålagte ansvar på dette området. Men jeg vil samtidig sikre at institusjonene får det nødvendige handlingsrommet til å håndtere sitt ansvar på en måte som ikke står i motstrid til deres øvrige forpliktelser, som for eksempel internasjonalisering og å bidra med verdensledende forskning. I tråd med etablert praksis for etatsstyring har jeg derfor i første omgang brukt tildelingsbrevene for 2019 til å gi institusjonene følgende tydelige beskjed:
Universitetene og høyskolene har et lovpålagt ansvar for norsk som fagspråk, og institusjonene skal utarbeide egne språkstrategier. Internasjonaliseringen av forskningen og den økende bruken av engelsk gjør det nødvendig å ha særlig oppmerksomhet om dette arbeidet. Departementet ber om at institusjonene følger utviklingen for norsk som fagspråk og vurderer behovet for å sette inn tiltak.
På bakgrunn av en gjennomgang av institusjonenes språkstrategier og det som ellers fremkommer i etatsstyringsdialogen, vil departementet vurdere om det er behov for ytterligere tiltak fra sentralt hold.
Den nevnte konferansen og omtalen i tildelingsbrevet er ikke det eneste regjeringen gjør for å styrke norsk fagspråk. For å sikre at det opprettholdes gode norskspråklige forskningstidsskrifter i humaniora og samfunnsvitenskap har regjeringen iverksatt og finansiert en ordning med et tidsskriftkonsortium administrert av UNIT, et tiltak lansert i Meld. St. 25 (2016-2017) Humaniora i Norge. For perioden 2018-2020 er det bevilget støtte til 25 forskningstidsskrifter av høy kvalitet. Jeg har også et løpende samarbeid med kulturministeren for å se norsk fagspråk i sammenheng med den øvrige språkpolitikken.