Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:817 (2018-2019)
Innlevert: 25.01.2019
Sendt: 28.01.2019
Besvart: 04.02.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): I hvilke deler av statlig sektor planlegger regjeringa å nedbemanne eller omorganisere fram mot 2021, og i hvilke virksomheter kommer de største kuttene?

Begrunnelse

Viser til artikkel fra NTB om at antall statsansatte ble redusert med 5500 det siste året. I Granavolden-erklæringa sier regjeringa at den vil sørge for at antall ansatte i sentralforvaltninga er lavere i 2021 enn i 2017.
Avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE) ble innført av regjeringa i 2015 og krever at alle statlige virksomheter har måttet kutte mellom 0,5 og 0,7 prosent årlig i sine budsjetter.
Reformen har møtt mye kritikk fra de ansatte. Den har blitt kalt en «feig ostehøvelreform» på grunn av sine flate, uprioriterte kutt. LO Stat mener den går utover både brukere og de ansatte i mange virksomheter.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Effektivisering av offentlig sektor er en viktig del av strategien for å øke handlingsrommet i de offentlige budsjettene i årene fremover. Gjennom faste årlige kutt i budsjettene spores statlige virksomheter til å gjennomføre effektiviseringer. Samtidig tilbys virksomhetene stadig flere gode fellestjenester som bidrar til effektiv ressursbruk, for eksempel felles innkjøpsavtaler og etablering av nye fellestjenester sentralt og i ulike sektorer. Vi har også digitale fellesløsninger som ID-porten, e-faktura, e-innsyn i offentlige dokumenter, digital postkasse, for å nevne noe. Som i næringslivet, må også statlige virksomheter stadig forbedre seg og bruke ny teknologi for en mer effektiv oppgaveløsning.
Jeg vil samtidig fremheve den enkelte virksomhet og dets ledere sitt selvstendige ansvar til å organisere sine arbeidsoppgaver best mulig opp mot de oppgavene som skal løses. Et slikt desentralisert ansvar for effektiv oppgaveløsning og ABE-reformens krav, gjør at det ikke foreligger en samlet plan om hvor det skal omorganiseres eller nedbemannes frem mot 2021.
Regjeringen ønsker å utnytte mulighetene til å skape bedre tjenester for brukerne. Da må vi sørge for at ressursene brukes der det er størst behov – så nær brukerne som mulig. Derfor er det et mål i Granavolden plattformen at antallet ansatte i departementer og direktorater, skal være lavere i 2021 enn det var i 2017. Videre er det satt mål om at antall ansatte i statsforvaltningen samlet skal vokse mindre enn den generelle sysselsettingsveksten.
Regjeringen vil desentralisere makt og myndighet gjennom å flytte ansvar og oppgaver nærmere innbyggerne. Vi er derfor i ferd med å gjennomføre omorganiseringer i flere deler av statlig sektor i forbindelse med regionreformen. Stortinget behandlet i høst Meld St. 6 (2018-2019) Oppgaver til nye regioner. Stortinget sluttet seg til å overføre flere oppgaver fra staten til fylkeskommunene, som hovedregel fra 1.januar 2020. Overføringen av oppgaver berører flere etater, som Statens vegvesen, fylkesmennene, IMDi, Helsedirektoratet, Riksantikvaren, mfl.
I Granavolden-plattformen er det satt som mål å sikre helhetlig oversikt og koordinering av flytting, nedleggelse og opprettelse av statlige arbeidsplasser, og å sikre en god regional fordeling av statlige arbeidsplasser ved strukturendringer. Dette er en viktig ambisjon og inngår i det videre moderniseringsarbeidet av forvaltningen til glede for innbyggere, næringsliv og frivillig sektor.