Skriftlig spørsmål fra Anniken Huitfeldt (A) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:828 (2018-2019)
Innlevert: 29.01.2019
Sendt: 29.01.2019
Besvart: 05.02.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Anniken Huitfeldt (A)

Spørsmål

Anniken Huitfeldt (A): Hva vil utenriksministeren foreta seg f.eks. i form av en formell uttalelse eller andre tiltak overfor Zimbabwes myndigheter for å bidra til det internasjonale presset for å få stanset voldsbruken og den negative politiske utviklingen i landet?

Begrunnelse

Zimbabwes myndigheter under ledelse av president Emmerson Mnangagwa har siden president- og parlamentsvalget 30. juli 2018 strammet inn ytringsfriheten i landet med militær makt. Rapporter fra hovedstaden Harare forteller om at representanter fra kirkesamfunn, fagbevegelse og studentbevegelse har blitt oppsøkt, fengslet og torturert. Ifølge internasjonale medierapporter skal 12 mennesker så langt ha blitt drept og mellom 700 og 1500 personer arrestert. Demokratiaktivister og menneskerettighetsadvokater i Zimbabwe advarer om at sikkerhetsstyrkenes brutale kampanje kan vare i flere måneder.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Situasjonen i Zimbabwe er spent og uforutsigbar, og jeg følger utviklingen nøye. Selv om det nå ser ut som om uroen og volden har roet seg, kan det blusse opp igjen.
I den foreliggende situasjonen er det viktig for oss med dialog, særlig med sivilt samfunn som er til stede i Zimbabwe. Ambassaden i Pretoria, som har det sideakkrediterte ansvaret for Zimbabwe, har hele tiden holdt nær kontakt med norske og zimbabwiske partnere. En av ambassadens partnerorganisasjoner yter nå juridisk bistand til flere av de arresterte etter siste ukers uroligheter.
Vi har i den usikre situasjonen ytt konsulær bistand og gitt råd til nordmenn som har befunnet seg i Zimbabwe. I lys av situasjonen har vi besluttet å øke den norske støtten til sivilt samfunn i Zimbabwe.
I vår kontakt med Zimbabwes myndigheter uttrykker vi vår bekymring for menneskerettigheter og demokratiet i Zimbabwe. Vi oppfordrer også til dialog som inkluderer alle parter, inkludert opposisjonen. Samtidig er det viktig at det blir en etterforskning av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk.