Kari Elisabeth Kaski (SV): På hvilken måte har Norges partnerland-samarbeid med Mosambik vært basert på Utenriksdepartementets politisk-økonomiske maktanalyse?
Begrunnelse
I Stortingsmelding 17 (2017-2018) – Partnerland i utviklingspolitikken slår Utenriksdepartementet fast at «samarbeidet med partnerland skal baseres på grundige behovsanalyser» og viser til departementets arbeid med «politiske og økonomiske maktanalyser» som skal gi en «bred introduksjon til strukturer og prosesser av betydning for norsk engasjement».
For Mosambik ble denne typen politisk og økonomisk analyse gjort i 2017 av forskerne Aslak Orre og Helge Rønning. Disse forskerne la i sin analyse stor vekt på at Mosambik var på veg inn i politisk og økonomisk krise grunnet grunnlovsstridig utstedte lånegarantier til en verdi av 2,2 milliarder dollar. Den mosambikiske låneskandalen nådde nye høyder ved årsskiftet da at Mosambiks tidligere finansminister ble etterlyst for sin involvering i saken etter amerikansk anti-korrupsjonslovgivning og arrestert i Sør-Afrika.
De hemmelige lånene har kastet Mosambik ut i en gjeldskrise som rammer den allerede pressede befolkningen i Mosambik hardt. Stortingsmeldingen om partnerland i utviklingspolitikken slår fast at «mangelfulle demokratiske prosesser, marginalisering av befolkningsgrupper og korrupsjon er i dag helt vesentlige hindre for utvikling i mange land», og gjentar behovet for å legge vekt på anti-korrupsjon som tverrgående hensyn i utviklingspolitikken.
Mosambiks president, Filipe Nyusi, gjestet Norge i november i fjor, og hadde møter med flere ministere, deriblant Statsministeren.
Ifølge Bistandsaktuelt var gjeldskrisen ikke tema under det offisielle besøket, som gikk over flere dager.