Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:857 (2018-2019)
Innlevert: 31.01.2019
Sendt: 31.01.2019
Besvart: 05.02.2019 av fiskeriminister Harald T. Nesvik

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): En ung fisker fra Svolvær går nå ei uviss fremtid i møte etter først å ha fått ei rekrutteringskvote, men 2.5 mnd. senere får beskjed om at den ikke tilkommer han likevel.
Er saksbehandlingen av denne saken gjort forskriftsmessig, er det vanlig å bruke så lang tid og har fiskeriministeren noen planer om å utvide de populære rekrutteringskvotene slik at ungdom som vil inn i yrket får en mulighet til å oppnå sin drøm?

Begrunnelse

I Lofotposten 25. feb. d.å. kunne vi lese om en ung fisker fra Svolvær som 9. nov i fjor fikk den svært gledelige nyheten om at han var en av ti utvalgte som hadde fått rekrutteringskvote.
Å få ei rekrutteringskvote er i norske fiskerisammenheng større enn å vinne i lotto. De senere årene har det å komme seg inn i fiskerinæringen blitt vanskeligere og vanskeligere. Det kreves store investeringer og mye kapital og for ungdom som vil inn i yrket er det å fremskaffe slike summer svært vanskelig, ja neste umulig. Derfor har og er rekrutteringskvotene svært viktig for mange unge som finner dette yrket fascinerende. 127 søknader kom inn i fjor og viser hvor stort trykket er for å få ei slik kvote. Fiskeren var trukket ut i første runde. Planene for sesongen ble lagt, han sa opp plassen på en større fiskebåt, men 2.5 mnd. senere får han altså beskjed om at han ikke har fått rekrutteringskvote likevel, den er blitt gitt til en annen.
Den unge fiskeren sier selv han ikke er bitter på den andre som har fått "hans" kvote, men at det er saksbehandlingen og den lange tiden Nærings- og fiskeridepartementet har brukt på klagen som kom inn i etterkant at fiskeren fikk beskjed om at han var en av de 10 heldige. Ungdommen stiller nå store spørsmål med begrunnelsen departementet har for å ha brukt så lang tid.
Det er et spørsmål jeg gjerne vil at også ministeren svarer på.
Jeg stiller spørsmål med om det å bruke så lang tid fra klagefristen går ut til ny vurdering blir gjort er nødvendig. Og om der virkelig ikke finnes muligheter for fiskeriministeren å gi ei ekstra kvote, altså 11 rekrutteringskvoter istedenfor 10, når departementet helt åpenbart med lang saksbehandlingstid har gjort fremtiden til en fisker SÅ usikker.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Kriteriene for tildeling av rekrutteringskvote har gjennom årene blitt bearbeidet og justert for best mulig å treffe motiverte og dyktige unge fiskere. Siden ordningens første år i 2009 er det tildelt over 100 rekrutteringskvoter til unge fiskere.
Rekrutteringskvoteordningens hovedformål er å gjøre det lettere for unge fiskere å etablere seg som fartøyeier, og sikre rekruttering til fiskeryrket.
Den 7. november 2018 fikk en ung fisker fra Svolvær en foreløpig deltakeradgang i fiske etter torsk, hyse og sei nord for 62° N, en såkalt rekrutteringskvote. I vedtaket hvor den foreløpige deltakeradgangen fremkommer, blir det understreket at

"dette er en foreløpig tildeling basert på den rangeringen som er foretatt. En eventuell klagerunde kan endre denne rangeringen."

Det er altså ikke slik at man trekkes ut blant søkerne, men det blir foretatt en rangering etter kriterier fastsatt i en forskrift.
Etter en klagerunde ble det klart at Fiskeridirektoratet region Nord, som i første instans har det nasjonale ansvaret for saksbehandling av disse søknadene, hadde vurdert og vektlagt ett av kriteriene for rekrutteringskvoter feil. Dette ble opplyst i brev 20. og 21. desember 2018 til de 15 øverste rangerte søkerne. Den unge fiskeren fra Svolvær var en av dem som mottok brevet.
21. januar 2019 ble det sendt et korrigert vedtak (avslag) på søknad om nytildeling av deltakeradgang i rekrutteringsøyemed for 2019 til vedkommende. Dette avslaget innebar at en annen ung fisker rykket opp, og fikk tildelt en slik rekrutteringskvote.
Fiskeren fra Svolvær ble ikke tildelt endelig rekrutteringskvote fordi han etter kriteriene for slik kvote, da rangeringen ble foretatt etter en korrekt forståelse av forskriften, ble rangert som nr. 15. Det ble for 2019 utlyst 10 rekrutteringskvoter. Det er dermed flere fiskere som er "foran i køen".
Jeg vil understreke at når det er et begrenset antall tillatelser, i dette tilfellet rekrutteringskvoter, som lyses ut og skal tildeles, så må det nødvendigvis kunne gjøres endringer etter en klagerunde. Derfor ble det uttrykkelig vist til dette i vedtakene etter behandlingen i første instans, som referert ovenfor. Den som innretter seg etter førsteinstansvedtaket før eventuelle klager er behandlet, må derfor selv bære ansvaret for det.
Tildeling av rekrutteringskvoter er en ordning som besluttes for ett år av gangen, og det vurderes hvert år hvorvidt det skal utlyses deltakeradganger i rekrutteringsøyemed, hvor mange rekrutteringskvoter som eventuelt skal lyses ut og hva som skal være kritieriene for tildeling.
Jeg vil også legge til at tildeling av rekrutteringskvote ikke er den eneste ordningen vi har for å legge til rette for rekruttering av fiskere. Den såkalte ungdomsfiskeordningen er en åpen ordning for unge mellom 12 og 25 som vil drive fiske i sommerferien, og kan dermed også gi interesserte en mulighet for å skaffe seg verdifull erfaring. Det tildeles også skolekvoter til videregående skoler for å legge til rette for den praktiske opplæringen i fiske, og det tildeles lærlingekvoter for de elevene som har kommet til denne fasen i utdanningen.