Skriftlig spørsmål fra Øystein Langholm Hansen (A) til finansministeren

Dokument nr. 15:880 (2018-2019)
Innlevert: 01.02.2019
Sendt: 04.02.2019
Besvart: 12.02.2019 av finansminister Siv Jensen

Øystein Langholm Hansen (A)

Spørsmål

Øystein Langholm Hansen (A): Hjem-Jobb-Hjem har vært et vellykket prosjekt for å få flere til å reise kollektivt og la bilen stå hjemme.
Er dette en tilsiktet konsekvens eller er statsråden enig i at dette er utilsiktet og hvilke tiltak vil statsråden gjøre for å sikre at slike prosjekt kan videreføres?

Begrunnelse

I 2015 tok kollektivselskapet Kolumbus initiativ til et samarbeid med næringslivet på Nord-Jæren i et forsøk på å nå ut til jobbreisende med bedre informasjon om rutetilbudet. De gjorde undersøkelser for å forstå folks hverdag, og sammen med næringslivet utarbeidet de en plan for å gjøre det mer attraktivt å sette bilen hjemme av og til.

* Arbeidsgiver bidrar med et kronebeløp per ansatt, og også med tilrettelegging, som for eksempel bedre dusj- og skapfasiliteter for de som går og sykler til jobb.

* Kollektivselskapet Kolumbus bidrar med reisevaneundersøkelser, tilstedeværelse i bedriften og en egen HJH-billett som inkluderte både buss, tog og elektrisk bysykkel.

* Ansatte bidrar ved å sette fra seg bilen hjemme og betaler kollektivbilletten av egen lomme.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2019 ble det foretatt en forskriftsendring som regulerer beskatning av personalytelser i arbeidsforhold, noe som kan få store konsekvenser for Hjem Jobb Hjem-ordningen.
Rapporteringsplikten flyttes over fra ansatte til bedriftene.
I november 2018 sendte fylkesordfører Tengesdal brev til Stortingets finanskomite der hun ber om en redegjørelse for om fritak fra skjerpelsen lar seg gjøre. Hun har ikke fått svar. Mange andre regioner i landet ønsker å innføre denne ordningen, som har hatt en positiv effekt for kollektivreiser. Men de avventer innføring til det blir en avklaring om beskatning.

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: De nye reglene for skattefrie personalrabatter ble vedtatt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2018, og beløpsgrensen på 7000 kroner ble bestemt i statsbudsjettet for 2019. Representanten synes å legge til grunn at disse endringene får skattemessige konsekvenser for deltagerne i Hjem-Jobb-Hjem-ordningen. Jeg kan ikke se at dette er tilfellet. Rapporteringsplikten for Hjem-Jobb-Hjem-billetten har alltid ligget på arbeidsgiver. Dette følger klart av Skattedirektoratets bindende forhåndsuttalelse av 18. desember 2015, hvor det blant annet fremgår:

«Skattedirektoratet er dermed kommet til at ansatte skal fordelsbeskattes for rabatt på periodebillett, der rabatt gis fordi arbeidsgiver yter bidrag til billettutsteder. Arbeidsgiver plikter å registrere fordelens omfang for hver enkelt ansatt, beregne arbeidsgiveravgift og skattetrekk av den, og foreta løpende innrapportering i henhold til a-ordningen.»

Det samme fremgår av Skattedirektoratets prinsipputtalelse av 17. desember 2016.
Jeg kan derfor ikke se at de nye reglene for skattlegging av naturalytelser endrer noe på hvordan fordeler mottatt gjennom Hjem-Jobb-Hjem-ordningen behandles skattemessig.