Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:886 (2018-2019) Innlevert: 04.02.2019 Sendt: 04.02.2019 Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren Besvart: 11.02.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen
Nils Kristen Sandtrøen (A): Hva er andelen av den årlige tilveksten i torv som taes ut i Norge, og hvor mye er dette sammenlignet med uttaket i Sverige både med deres andel og i absolutte tall?
Ola Elvestuen: Bevaring av myr er viktig fordi myr er et stort karbonlager, og fordi myr er viktig for mange økosystemtjenester og leveområde for en rekke planter og dyr. I Granavolden-plattformen sier regjeringen derfor at vi vil legge til rette for økt bevaring av våtmarker, stoppe neddyrkingen av myr og restaurere ødelagt myr.I de feltene/torvuttakene der torv tas ut i Norge, fjerner man et varig karbonlager i jorda som har bygget seg opp siden siste istid. Det fører til menneskeskapte utslipp som inngår i utslippsregnskapet. I areal hvor det pågår torvuttak er det ingen tilvekst hverken når torvuttaket er i gang eller i etterkant. Dette fordi det produktive laget er fjernet og områdene etterpå er så endret at de sjelden gror igjen med mosene som danner torv. Jeg mener derfor at spørsmål om den årlige tilveksten er større eller mindre enn årlig uttak ikke bør være avgjørende for forvaltningen av denne ressursen. De fleste intakte myrer i Norge avsetter torv. Mengden varierer fra myr til myr, men er beregnet ca. 0,5-1 mm årlig. I perioden 1990-2015 var det gjennomsnittlige årlige uttaket av torv i Norge rundt 220 000 m3. De siste fem årene er det tatt ut rundt 330 000 m3 årlig.Ifølge Statistiska centralbyrån (SCB) ble det i Sverige i 2017 høstet 2 749 000 m3 torv, hvorav 1 662 000 m3 var såkalt odlingstorv. Torvhøstingen skjer på tilsvarende måte som i Norge. Det finnes etter det jeg kjenner til ikke noe godt anslag på samlet tilvekst av torv i alle myrer hverken i Norge eller Sverige. Etter det Miljødirektoratet opplyser ville det heller ikke være hensiktsmessig å forsøke å fastsette et estimat i Norge, da usikkerhetsmarginen vil bli svært stor. Dette siden det ikke finnes eksakte tall for hverken tilvekst eller totalt areal med myr. Jeg kan derfor ikke gi en oversikt over forholdet mellom tilvekst og uttak i Norge sammenlignet med Sverige.