Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:899 (2018-2019)
Innlevert: 05.02.2019
Sendt: 06.02.2019
Rette vedkommende: Samfunnssikkerhetsministeren
Besvart: 12.02.2019 av samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Kan statsråden redegjøre for hvilken tilgang norske redningskapasiteter har for øving på Bjørnøya, Svalbard og Hopen, og om de har fullstendig tilgang til øving i disse områdene?

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP)

Svar

Ingvil Smines Tybring-Gjedde: Stortinget har fastsatt høye miljømål for Svalbard, herunder også Bjørnøya og Hopen. Dette gjenspeiles også i regelverket og innebærer bl.a. at all aktivitet må forholde seg til de fastsatte krav når det gjelder for eksempel verneområder og motorferdsel. Innenfor disse rammene er det imidlertid rom for bl.a. nødvendig øvingsaktivitet.
Det er ikke gjort generelle unntak i lovverket for øvelses- og treningsflyvning på Svalbard. Hvilke begrensninger som ellers gjelder fremgår av svalbardmiljøloven med verneforskrifter. For øvelsesflyvning under tillatte minstehøyder, samt landinger utenfor godkjente landingsplasser kreves tillatelse fra miljøvernmyndighetene. Disse rammer gjelder uavhengig av hvilken operatør det er snakk om, m.a.o. også for øvelsesvirksomhet i regi av Sysselmannens beredskapsressurs. For ordens skyld gjøres oppmerksom på at gjennomføring av politioppgaver, utrykning for brann- og redningstjeneste samt tilsyn, kan om nødvendig skje uten hinder av reglene i svalbardmiljøloven, jf. loven § 77.
I praksis er det ofte forbudet mot lavtflyging over verneområder og forbudet mot landing med luftfartøy, som setter begrensninger for bl.a. øvingsaktivitet på Svalbard. Sysselmannen kan imidlertid gi dispensasjon fra disse forbud når det er forsvarlig innenfor rammene av miljømålene. Det er ingen motsetning mellom dette og norske redningskapasiteters behov for å øve med tanke på bistand i en eventuell akuttsituasjon.
For å sikre forutsigbarhet og for å bidra til en smidig løsning for søker, kan Sysselmannen etter søknad gi årlige tillatelser som angir rammene for øvelsesflyvningen. Dette vil på samme måte som enkelttillatelser bl.a. sikre at det unngås ferdsel og aktivitet i særlige sårbare områder og på sårbare tidspunkter av året (typisk våren). I tillegg skal all flyvning på Svalbard inngå i årlig rapportering til Sysselmannen for senere bruk i statistikker.
For ordens skyld og som eksempel kan nevnes at Sysselmannen i fjor høst hadde dialog med bl.a. 330-skvadronen om de forhold som her er nevnt, og hvor 330-skvadronen etter søknad fikk tillatelse til øvingsaktivitet.