Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:897 (2018-2019)
Innlevert: 05.02.2019
Sendt: 06.02.2019
Besvart: 12.02.2019 av fiskeriminister Harald T. Nesvik

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Som følge av at det trolig vil kunne bli et overskudd på torskekvote etter avtalen fremforhandlet i november med EU, sett opp mot Brexit, vil statsråden øke antall tonnasje til rekrutteringsgrunnlag og åpen gruppe?

Begrunnelse

I januar fikk vi høre saken om en 25 år gamle fisker fra Svolvær som ble fratatt sin rekrutteringskvote. Dagens ordning med rekrutteringskvote beskrives som en lottotrekning. Det er veldig mange søkere sett opp mot antall rekrutteringskvoter som blir utdelt. Dagens ordning med rekrutteringskvoter gir heller ikke grunnlag for pantsetting. Dette kan være til hinder for fornying av fiskeflåten for de det angår. Det er også et behov fra næringen om å øke tonnasjen til åpen gruppe, som har fått en kraftig redusert kvote ved tildelingen i 2019.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Vi har inngått en kvoteavtale med EU for 2019. EU har fordelt deres andeler internt, også til Storbritannia. Vi har hatt som siktemål at denne avtalen skal gjelde for hele året selv om Storbritannia skulle tre ut av EU uten en avtale. Så langt deler vi denne intensjonen med både EU og Storbritannia.
Kvotebyttet har sin bakgrunn i rammeavtalen mellom EU og Norge fra 1980 og en brevveksling fra 1992, hvoretter Norge tilbyr Norge 4,14 % av torskekvoten i Barentshavet, mot at Norge kompenseres med andre fiskeslag.
Norge har siden 2016 arbeidet med hvordan det fremtidige samarbeidet mellom Norge, EU og Storbritannia kan innrettes. Når vi går over i en mer operativ forhandlingsfase mellom de tre kyststatene, vil kvotebytte også være en problemstilling vi vil diskutere.
I denne omgang vil det være for prematurt å gå inn på hva som vil være våre fremtidige posisjoner her.
Rekrutteringskvoteordningen har gjennom flere år blitt utviklet og innrettet på en slik måte at den målrettet treffer det som antas å være motiverte og dyktige unge fiskere. Siden ordningens første år i 2009 er det tildelt over 100 rekrutteringskvoter til unge fiskere.
Jeg har forståelse for at fiskerne opplever at konkurransen om rekrutteringskvotene er hard. Samtidig må jeg understreke at dette en ordning hvor jeg mener det er viktig å stille tydelige vilkår. Det vil alltid være ulike hensyn som spiller inn i vurderingen av hvordan ordninger bør utformes, og kriteriene for tildeling og omfang av ordningen besluttes for ett år av gangen. Jeg kan derfor ikke her og nå si noe om kriterier og omfang i fremtiden.