Skriftlig spørsmål fra Ingelinn Lossius-Skeie (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:925 (2018-2019)
Innlevert: 07.02.2019
Sendt: 08.02.2019
Rette vedkommende: Eldre- og folkehelseministeren
Besvart på vegne av: Eldre- og folkehelseministeren
Besvart: 18.02.2019 av helseminister Bent Høie

Ingelinn Lossius-Skeie (Uav)

Spørsmål

Ingelinn Lossius-Skeie (FrP): Har Sørlandet sykehus egnede lokaliteter for å kunne gjennomføre et effektivt nok smittevern og isolasjonsregime ved en eventuell pandemi, og hvis ikke – hva kan gjøres med dette og hvor raskt?

Begrunnelse

Fagansvarlig bioingeniør på Preanalytisk enhet ved Sørlandet Sykehus Arendal har uttalt: «Min erfaring er at vi ikke har egnede lokaliteter for å kunne gjennomføre et effektivt nok smittevern og isolasjonsregime. Pasientrommene og sengepostene er ikke rigget for dette, de er stort sett bygd i og for en annen tid. Eksempelvis finnes det kun et egnet isolat på hele Sørlandet Sykehus ved ebolainfeksjon.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har innhentet informasjon om smittevernberedskapen ved Sørlandet sykehus fra Helse Sør-Øst.
Pandemi generelt
Sørlandet sykehus HF har planverk for håndtering av alvorlige epidemier og pandemier som for eksempel influensa. Planene bygger på nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa og regional smittevernplan for Helse Sør Øst.
Alle tre sykehus ved Sørlandet sykehus kan ta imot, behandle og ivareta pasienter som har influensa og det er etablerte rutiner for forebygging av smittespredning til øvrige inneliggende pasienter og personale.
Høyrisiko pandemi
I en situasjon med høyrisiko pandemi, er det nasjonale planer for oppgavedeling mellom sykehus. Ebola er et eksempel på høyrisiko pandemi, som representanten viser til i sin begrunnelse for spørsmålet. Sørlandet sykehus har et smittevern- og isolasjonsregime når det gjelder ebola. Smittevern - og isolasjonsregimet vil være det samme for eventuelle andre høyrisiko pandemier.
Planverk:
Sørlandet sykehus har beredskapsplaner og rutinebeskrivelser for håndtering av ebola. Disse er blant annet forankret i de sist oppdaterte nasjonale dokumentene på området, henholdsvis nasjonal faglig retningslinje, beredskapsplan og veileder som omhandler diagnostikk, oppfølging og behandling av ebola. Videre forholder sykehuset seg til den regionale smittevernplanen til Helse-Sør Øst (som i 2019 gjennomgår revisjon).
Oppgavedeling i regionen:
Nasjonal beredskapsplan mot ebola slår fast at høysikkerhetsisolat ved Oslo universitetssykehus HF, Ullevål er førstevalg for innleggelse av pasienter med ebola. Sykehusbehandlingen vil skje under ledelse av avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk avdeling i faglig samarbeid med CBRNe-senteret og annet intensiv/støttepersonell ved Oslo universitetssykehus HF.
Ved Sørlandet sykehus er det besluttet at luftsmitteisolatet i barneposten ved Sørlandet sykehus, Kristiansand, skal brukes til dette formål. Det er beredskapsplaner for bemanning av luftsmitteisolat i opptil 48 timer. Isolatet kan ta imot vanlige pasienter og intensivpasienter.
Sørlandet sykehus har planer for håndtering av prøver tatt av pasient på isolat. Det er kjøpt inn et eget analyseapparat til dette formål som skal plasseres i isolatet ved behov.