Åsmund Aukrust (A): Torskebestanden langs deler av Skagerrakkysten og i Oslofjorden er alvorlig truet.
Det er riktig og ha en politikk for dette, blant annet med et forbud mot torskefiske i disse områdene, men hvorfor har fiskeriforvaltningen gått inn for å forby absolutt alt fiske i 14 nærmere definerte områder fra 31. desember til 1. mai, blant annet hele indre Oslofjord, når dette rammer fritidsfiske også den som ikke er en trussel mot torskebestanden?
Begrunnelse
Skagerrak og Oslofjorden byr på friluftsopplevelser for om lag 40 % av Norges befolkning, og er et av våre viktigste friluftslivsområder. Fritidsfiske er en viktig del av det friluftslivet som utøves i sjøen i dette området. Torsken har alltid vært viktig, og når torskebestandene nå er på et historisk lavmål er det bra og nødvendig at fiskerimyndighetene tar grep og foreslår et forbud mot å fiske torsk.
For mange fritidsfiskere vil det kunne oppleves urimelig at det skal være ulovlig å diske etter andre arter i det aktuelle området, uten at dette har en faglig begrunnelse. Det er vanskelig å se at totalforbud mot alt fiske i 14 områder i Skagerrak og Oslofjorden har et slikt faglig grunnlag. Det er viktig at fiskerimyndighetene viser at de har tillit til at fiskerne vil overholde reguleringer som rettes mot bevaring av torskebestanden.
Gjennom regjeringens «Handlingsplan for friluftsliv» er det høstingsbaserte friluftslivet trukket fram som særlig verdifullt å videreføre og som en viktig del av arbeidet med forebyggende helsearbeid. Dette må også vektlegges når fiskerimyndighetene innfører tiltak for å bevare torsken i Oslofjorden.