Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:941 (2018-2019)
Innlevert: 08.02.2019
Sendt: 11.02.2019
Besvart: 18.02.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Vil regjeringen, bl.a. i lys av de utfordringer som Øst Politidistrikt skisserer knyttet til konfliktnivå i gjengmiljøet rundt Stor-Oslo, behovet for styrket forebyggende politiarbeid, Granavolden-plattformens formuleringer om styrking av tjenestestedene, samt berørte kommuneners klare advarsler knyttet til manglende politibemanning ved tjenestestedene, være villig til å revurdere organisering og bemanning ved tjenestestedene i Lørenskog og Nittedal?

Begrunnelse

Øst Politidistrikt la 6. februar frem en rapport, der man pekte på syv utfordringer det kommende året knyttet til kriminalitetsbildet i distriktet. En av disse var "høyt konfliktnivå i gjengmiljøet rundt Stor-Oslo. Sentrale aktører er bosatt i vårt distrikt." I tillegg beskriver også rapporten en rekke andre utfordringer - og konkrete pågående saker - som berører randkommunene til Oslo.
Av de syv kommunene i Øst Politidistrikt som grenser til Oslo, er det bare to kommuner igjen med fullverdig lensmannskontor/politistasjoner (Ski og Skedsmo). Lensmannskontorene i Nittedal og Lørenskog er kraftig redusert og kommunene har nektet å underskrive samarbeidsavtale med politiet fordi polititjenestetilbudet ved de nye tjenestestedene ikke vurderes som tilstrekkelig og langt unna hva som har blitt lovet tidligere i prosessen. Blant det som trekkes frem av kommunene er at man bl.a. frykter at det forebyggende arbeidet ikke ivaretas på en god nok måte.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Regjeringen har over flere år satset på politiet. For 2019 er det bevilget nærmere 20 milliarder kroner til etaten. Det er en økning på over 4 milliarder siden regjeringen tiltrådte, hvorav over 3 milliarder kroner er på driftsbudsjettet.
Granavolden-plattformen viderefører regjeringens mål om to polititjenestepersoner per 1 000 innbyggere på nasjonalt plan i løpet av 2020. Med det opptaket som har vært på Politihøgskolen og de årlige bevilgningene til ansettelse av nyutdannede politistudenter, er vi i rute til å nå målet i løpet av 2020. I perioden fra 31. desember 2013 til 31. desember 2018 har bemanningen i politiet totalt sett økt med nesten 2 800 lønnede årsverk, hvorav om lag 1 650 er politiårsverk. Over 1 400 av politiårsverkene er tilført politidistriktene.
Også i statsbudsjettet for 2019 er det bevilget midler til nye politiårsverk, herunder 50 millioner kroner i 2019, med helårsvirkning på inntil 200 millioner kroner i 2020. Det er god oppfølging av regjeringens satsing i Granavolden-plattformen at Politidirektoratet prioriterer å styrke politidistriktene i disponeringsskrivet for 2019.
Politiet gjør en solid innsats rettet mot organisert kriminalitet og gjengmiljøene. Denne innsatsen skjer både gjennom ordinær patruljetjeneste, forebyggende kontakt i lokalmiljøet og en mer spesialisert innsats fra sentralt organiserte enheter. Det er altså ikke slik at den samlede innsatsen på dette området er knyttet til antall tjenestesteder og bemanningen ved disse.
Politiet må få handlingsrom til å disponere tildelte ressurser på en mest mulig effektiv og hensiktsmessig måte. Departementet følger opp Politidirektoratet og etatens oppgaveløsning og resultatoppnåelse gjennom den ordinære budsjettprosessen, det årlige tildelingsbrevet og i styringsdialogen mellom departementet og direktoratet. Det er politimesterens ansvar å benytte tildelte midler og ressurser effektivt og etter behov, i tråd med føringer gitt av Politidirektoratet, slik at de gir best mulig utnyttelse og resultater.