Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:953 (2018-2019)
Innlevert: 12.02.2019
Sendt: 12.02.2019
Besvart: 19.02.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil statsråden gjøre noe for at også utenlandsstudenter og ANSA får mulighet til å søke om tilskudd til bedring av studenters psykiske helse?

Begrunnelse

Mange norske studenter som studerer i utlandet sliter med psykiske vansker. Særlig er det blitt satt søkelys på utfordringene studenter i Øst-Europa opplever. Der studerer rundt 3.500 nordmenn. Rundt 350 av disse har deltatt i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, og 27 prosent av disse oppgir at de har alvorlige symptomer på psykiske plager, 20 prosent svarer at de har blitt mobbet av skolens ansatte og 39 prosent at de har strøket på en eksamen. ANSA, som er organisasjonen for norske studenter i utlandet, peker på at studentene i området har ingen eller få hjelpetiltak rundt seg.
Støtteordningen Studenters psykiske helse ble opprettet etter initiativ fra Venstre, som følge av budsjettforliket med de daværende regjeringspartiene. Ordningen lå under Kunnskapsdepartementet fra begynnelsen, men ble siden overført til Helse- og omsorgsdepartementet og forvaltes nå av Helsedirektoratet. Ordningen er søknadsbasert og målgruppen er ifølge Helsedirektoratet studentsamskipnader, samt universiteter/høyskoler og studentorganisasjoner som har samarbeidsavtale med studentsamskipnaden.
ANSA har søkt om midler fra tilskuddsordningen Studenters psykiske helse, men har etter det undertegnede forstår fått avslag på bakgrunn av at organisasjonen ikke har status som samskipnad.
I studentsamskipnadsloven § 1 står det:

"Departementet kan fastsette forskrift for studentsamskipnad for norske studenter i utlandet. I den utstrekning forskrift ikke er fastsatt, kan slik studentsamskipnad velge å fravike bestemmelser i denne lov."

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Studentsamskipnadene gjør en viktig innsats for å avhjelpe problemene mange studenter har med å få tilgang til helsehjelp mot psykiske problemer. Kunnskapsdepartementet har innhentet opplysninger om samskipnadenes tilbud til studenter. Den kapasiteten og kompetansen de setter inn, styrkes blant annet ved muligheten til å søke støtte gjennom programmet Studenters psykiske helse.
Norske studenter i utlandet har falt utenfor dette apparatet. Jeg er kjent med at de opplever det som svært vanskelig å få psykisk helsehjelp i utlandet. Dette skyldes flere forhold – kapasitetsproblemer, språkproblemer, liten tiltro til faglig kompetanse hos helsepersonell de møter, usikkerhet om konfidensialiteten ved konsultasjoner som foregår på campus o. a. ANSA har gjort et viktig arbeid særlig for å formidle nettbasert hjelp, men ser seg ikke i stand til å utvide tilbudene uten økte midler.
Ved utlysing av midler fra programmet Studenters psykiske helse høsten 2018 avviste Helsedirektoratet ANSA som søker fordi man fant at organisasjonen ikke var en studentsamskipnad etter gjeldende lov og forskrift. Jeg har nå avklart at ANSA er å regne som en studentsamskipnad etter samskipnadsloven og har gitt Helse- og omsorgsdepartementet beskjed om dette. Det betyr at ANSA kan søke ved utlysning av midlene til programmet i 2019. Jeg vurderer også muligheten for å tildele ANSA midler til sitt arbeid med psykisk helse fra den ordinære bevilgningen til velferdstiltak i studentsamskipnadene for 2019. Det betyr i så fall at ANSA kan utvide sitt tilbud innenfor psykisk helse i tråd med planene som lå i søknaden til programmet Studenters psykiske helse høsten 2018.