Skriftlig spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:983 (2018-2019)
Innlevert: 14.02.2019
Sendt: 14.02.2019
Besvart: 20.02.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): I Lierne kommune stoppes videre næringsutvikling av at strømforsyningen er for dårlig den nye industrien på Jule industriområde i Sørli.
Vil regjeringen ta initiativ til en ordning som kan bidra til at strømforsyning kan oppgraderes i distriktskommuner hvor nyetableringer/utvidelser i praksis umuliggjøres av at kommuner/bedrifter ikke greier å betale det anleggsbidraget som kreves av nettselskapet?

Begrunnelse

For noen år tilbake fikk Lierne kommune 30 millioner kroner i omstillingsmidler for å utvikle nye næringsvirksomhet. De lokale kreftene har gjort en svært god jobb og etablering av nye næringsvirksomhet har gått over all forventning.
Så bra har arbeidet gått at det i dag er etablert så mye ny industri i Sørli at det ikke er strøm nok til nye etableringer/utvidelser. Jule industriområde i Sørli har nemlig ikke god nok strømforsyning til å sikre videre vekst.
Strømforsyningssituasjonen i det aktuelle industriområdet kan karakteriseres som kritisk med tanke på det er kun en 22kV-linje gjennom Sørli – en langstrakt bygd hvor annet næringsliv, skole og bolighus til rundt 630 innbyggere også skal ha strøm. Nøkkelordene er effektbegrensninger og lav kapasitet til samtidig bruk av strømkrevende utstyr.
NTE krever et anleggsbidrag fra kommunen og næringslivet for å bygge ny linje som er umulig å bære for en liten kommune og distriktsbedrifter med knappe marginer.
I en distriktskommune som Lierne er situasjonen kritisk fordi en positiv utvikling stoppes i verdiskapning, skatteinntekter, arbeidsplasser og folketall.
Staten har på andre områder ordninger for å utjevne distriktsulemper og systemsvakheter som bidrar til ulemper for distriktskommunene. Ved å gi statlig bidrag til å få bygd bedre strømnett til Sørli ville man på en håndfast måte bidra til vekst i en av Nord-Trøndelags distriktskommuner. Det er et paradoks dersom statens midler til omstilling brukes på en slik måte at det gir mye ny næringsvirksomhet, samtidig som det er andre deler av samfunnets infrastruktur som kan sette en stopper for det hele.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Regjeringens distriktspolitikk skal gjøre det mulig å bo, arbeide og drive et aktivt næringsliv i både byer, tettsteder og distrikter. For å stimulere til at det blir etablert nye arbeidsplasser i Lierne kommune som følge av nedleggelsen av Lierne bakeri er det bevilget 30 mill. kroner over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett i ekstraordinære statlige omstillingsmidler.
Jeg er videre kjent med at Lierne kommune er i dialog med NTE Nett vedrørende mulige løsninger for strømforsyningen til Sørli og industriområdet på Jule, men har ikke nærmere informasjon om de konkrete forholdene i saken.
Det gjøres nå store investeringer i strømnettet på samtlige nettnivå flere steder i landet. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventes det nettinvesteringer for totalt 135 mrd. kroner i tiårsperioden 2018-2027. Et godt utbygget strømnett er en forutsetning for en god og pålitelig kraftforsyning, og investeringene som nå gjennomføres legger til rette for næringsutvikling og ny fornybar kraftproduksjon flere steder i landet. Investeringene innebærer samtidig betydelige kostnader, og virkningene på nettleien får stor oppmerksomhet. Jeg er opptatt av at nettleien ikke blir høyere enn nødvendig for strømkundene.
Dersom det er nødvendig med investeringer i strømnettet for å gi en kunde nettilknytning eller økt kapasitet, skal nettselskapet kreve anleggsbidrag for å dekke hele eller deler av kostnadsgrunnlaget. Anleggsbidraget gir kunden økonomiske insentiver til å vurdere nettilknytningen opp mot andre løsninger, som lokalisering på steder med bedre plass i strømnettet, tiltak for å redusere effektbehovet eller alternative løsninger for energiforsyning. Det kan være stor variasjon i tilgjengelig nettkapasitet innenfor et nettselskaps konsesjonsområde og innad i kommuner, og størrelsen på anleggsbidraget vil variere med dette.
Investeringer i strømnettet som ikke dekkes av anleggsbidrag, må betales av nettselskapets øvrige kunder, det vil si produsenter, husholdninger og næringsliv, gjennom en høyere nettleie. Anleggsbidraget innebærer at de som utløser nettinvesteringer også er med på å betale for kostnader som de påfører systemet, og at kostnadene fordeles mellom strømnettets kunder på en fornuftig måte.
Et veldrevet og effektivt strømnett gir norske kraftkunder bedre forsyningssikkerhet og mer forutsigbare strømpriser. Bestemmelsene om anleggsbidrag ved utbygging av kraftnettet skal bidra til en samfunnsmessig rasjonell forvaltning av energiressursene. Eventuelle uenigheter om beregning av størrelsen på anleggsbidrag kan bringes inn for NVE, med Olje- og energidepartementet som klageinstans.