Hege Haukeland Liadal (A): Hvordan forsikrer statsråden seg at Equinor bruker sin innkjøpsmakt slik at underleverandører også får være med på oppturen, gitt de tilbakemeldinger vi får fra f.eks. rederiene om at ratene er så lave at det ville vært uforsvarlig å ta på seg oppdraget?
Begrunnelse
En sunn og bærekraftig leverandørkjede er viktig for alle operatører på norsk sokkel. Equinor kontrollerer mellom 70 og 80 prosent av produksjonen på norsk sokkel, noe som gir Equinor et særskilt ansvar. Equinor har etter oljeprisfallet i 2014 hatt flere år med store kostnadsreduksjoner. I begynnelsen av februar leverte de igjen veldig gode resultater til tross for en lavere oljepris. Men ifølge flere underleverandører er det rederier og leverandørindustrien som bidrar med de største kuttene.
Ifølge næringen, har Equinor fram til i dag tilbudt rederiene oppdrag til en pris lavere enn det oppdragene koster å utføre. Dette er ikke bærekraftig på lang sikt. For at norsk sokkel skal være attraktiv i fremtiden, må vi bygge videre på den unike kompetansen vi har her i Norge. En verdikjede hvor leverandørene hevder at de i praksis må selge sine tjenester til priser som ikke gir forsvarlig fortjeneste vil ikke overleve over tid. Konsekvensene av dette kan være at vi mister verdifulle selskap og arbeidstakere som kan bidra til innovasjon og teknologiutvikling for havnæringene i framtiden.
Leverandørene sier de ikke kan leve lenge med en situasjon der de mener det kun er oljeselskapene som har stor fortjeneste, mens leverandørene taper penger.
Det gir mindre mulighet for å investere i ny teknologi, kompetanse og kapasitet. Dette handler om tusenvis av arbeidsplasser på sjø og land. For å jobbe smartere og utvikle bedre løsninger, må en ha kapital.