Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1067 (2018-2019)
Innlevert: 19.02.2019
Sendt: 25.02.2019
Besvart: 04.03.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Viser til den uavklaret saken om identitetsprogrammet for irakere. I brev til statsråden av 18.02.19 fra Maria Collett Sælør vises det til et brev fra Riksadvokaten av 28.06.2018 som åpnet for å vurdere en instruks til politiet om at disse sakene ikke skal etterforskes. Statsråden har ikke informert Stortinget om brevet og har etter det som er kjent heller ikke bedt Riksadvokaten vurdere dette.
Medfører dette riktighet og hvorfor er i så fall rådet ikke fulgt og Stortingets pålegg for 3 år siden løst?

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Kunnskapsdepartementet har redegjort for oppfølgingen av vedtak 505 av 1. mars 2016 i Prop. 1 S (2018-2019). Blant annet fremgår følgende av redegjørelsen:
"Ei identitetsavklaring for gruppa det her er tale om, kan ikkje gjennomførast utan risiko for straff for deltakarane i identitetsprogrammet utan i mellombels føresegn i straffelova eller statsborgarlova om amnesti for straffeforfølging. Regjeringa anbefaler ikkje ei slik løsning, ettersom den kan gje ein uheldig presedens for andre, tilsvarende saker.
Riksadvokaten er gjord kjent med problemstillinga. Riksadvokaten kan etter ei sjølvstendig og uavhengig vurdering gi eit direktiv om at dei nemnde straffeføresegnene ikkje skal handhevast for gruppa det her er tale om, av omsyn til ei formålstenleg gjennomføring av Stortingets vedtak. Riksadvokaten må vurdere nærare om det finst andre omsyn som likevel kan tale mot at det blir gitt eit slikt direktiv. I ei nærare vurdering vil det kunne ha betyding i kva for grad Stortinget legg til grunn at unnlaten straffeforfølging er ein føresetnad for å gjennomføre programmet."
Jeg kan verken be eller instruere riksadvokaten om å vurdere å gi et direktiv om at de aktuelle straffebestemmelsene ikke skal håndheves for irakere som deltar i et identitetsavklaringsprogram. Som det framgår av straffeprosessloven § 56 andre ledd andre punktum, er det kun Kongen i statsråd som kan instruere riksadvokaten i en sak som dette. En slik instruksjon har aldri skjedd tidligere, og bør etter mitt syn heller ikke skje i denne saken.
Det er opp til riksadvokaten og påtalemyndigheten å vurdere om personer i denne gruppen som eventuelt har begåtte straffbare handlinger skal straffeforfølges.
Departementet tar sikte på å iverksette et identitetsavklaringsprogram for irakere som er omfattet av Stortingets vedtak denne våren.