Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1025 (2018-2019)
Innlevert: 19.02.2019
Sendt: 20.02.2019
Besvart: 01.03.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil justisministeren trygge barn og unge ved å legge til rette for at det er gode rutiner på oppdatering og fornyelse av vandelsattest?

Begrunnelse

Vi kunne i går lese i TV 2 nyhetene at politiet som følge av nytt regelverk eller ny tolkning av regelverk for 1 år siden forandret sin praksis med gjennomgang og utstedelse av vandelsattester.
Plettfri vandel for trenere og ledere har vært viktig i kampen mot overgrep mot barn i idretten. Siden 2009 har det vært påkrevd fremvisning av ren vandelsattest fra alle med trener- eller lederrolle i idretten. Attesten har etter ønske fra Norges idrettsforbund blitt fornyet hvert tredje år, eller ved en ny rolle i klubben. Dette er det nå blitt slutt på fordi politiet mener at regelverket ikke støtter denne praksisen.
Som barne- og ungdomspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet er jeg svært opptatt av barn og unges sikkerhet. Hele 93 prosent av alle barn og unge er eller har vært aktive i et idrettslag.
Ifølge Norges Idrettsforbund er det økende antall henvendelser om seksuell trakassering og overgrep i idretten. Norges idrettsforbund mottar slike saker flere ganger i måneden.
En praksis uten fornying av vandelsattest hvert 3 år vil etter min oppfatning kunne føre til et mye dårligere rettsvern for barn og unge i idretten og jeg støtter
Tertnes IL som mener at dagens løsning er uholdbar.
I verste fall kan en trener som reiser bort f.eks. på studier, begå overgrep og bli dømt, komme tilbake til samme stilling uten at dette blir synlig i vandelsattesten.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Arbeidet mot vold og overgrep er høyt prioritert av regjeringen. I regjeringens politiske plattform fra Granavolden fremgår det blant annet at; «regjeringen vil føre en helhetlig og offensiv politikk og prioritere arbeidet med å bekjempe vold og overgrep, voldtekt og vold i nære relasjoner». Gjennom statsbudsjett, tildelingsbrev og riksadvokatens mål- og prioriteringsskriv er det gitt klare føringer om at arbeidet mot vold og overgrep mot barn skal prioriteres høyt. Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021) ble lagt frem høsten 2016. Planen skal redusere forekomsten av vold i nære relasjoner, bidra til å forebygge vold og overgrep og styrke ivaretakelsen av barn som er utsatt for vold og overgrep. Regjeringen arbeider nå med å følge opp tiltakene i planen, på tvers av ulike departementer.
Reglene om fornyet vandelskontroll i politiregisterloven ble vedtatt av et enstemmig Storting i 2010, og er ikke endret etter dette. Det ble i denne forbindelse foretatt en grundig vurdering av om man skulle legge opp til å utstede politiattester med jevne mellomrom, eller om man skulle velge en annen ordning. Man kom til at det ikke var ønskelig å legge opp til rutinemessig fornyelse av attester. Begrunnelsen var at en slik ordning ville være meget ressurskrevende, samtidig som den ikke sikrer at arbeidsgivere/oppdragsgivere tidsnok fanger opp nye forhold av betydning.
I stedet har man lagt opp til en ordning hvor arbeidsgiver eller annen mottaker av politiattester kan henvende seg til politiet og få utlevert nye opplysninger av betydning for innholdet i attesten, for eksempel der det er mistanke om at en ansatt er siktet for eller dømt for straffbare forhold som ville vært anmerket på attesten. Arbeidsgiver er på denne måten gitt anledning til å forvisse seg om at kravene til vedkommendes vandel fortsatt er oppfylt.
Utover dette er det et viktig poeng at politiet av eget initiativ kan varsle arbeidsgiver for å forebygge eller avverge lovbrudd.
Avslutningsvis viser jeg til at et krav om politiattest kan bidra til at uegnede personer ikke blir tilsatt i en stilling, men vandelskontroll er ikke i seg selv en garanti for at en person er egnet til å arbeide med barn. Den enkelte virksomhet mv. har også et selvstendig ansvar for å forebygge overgrep mot mindreårige.