Skriftlig spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1044 (2018-2019)
Innlevert: 21.02.2019
Sendt: 21.02.2019
Besvart: 04.03.2019 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): Hva er de veterinærfaglige argumentene for å legge ned obduksjonsenheten og laboratorievirksomheten ved Veterinærinstituttets avdeling i Trondheim?

Begrunnelse

Det er sendt ut nedbemanningsvarsel til 140 ansatte i Veterinærinstituttet på grunn av en finansieringssvikt på 20–25 mill. kr knyttet til instituttets flytting til nye lokaler i Ås (Akershus), hvor man nå planlegger å sentralisere virksomheten. Dette skyldes et statsbudsjett om regjeringspartiene har hatt det fulle ansvaret for.
Grepet innebærer en kraftig svekkelse av det desentraliserte apparatet i Veterinærinstituttet – og vil ramme virksomheten både i Trondheim, Tromsø og Sandnes.
Statsråden har forklart nedleggelse med redusert etterspørsel etter obduksjon i Tromsø og understreket at Sandnes skal bli et nasjonalt senter for beredskap og bestningsdiagnostikk innen dyrehelse og dyrevelferd. For Trondheim sin del gis det ingen nærmere forklaring på nedleggelse av både obduksjonsenhet og laboratorievirksomheten. I alt 13 årsverk ved Veterinærinstituttet i Trondheim vil forsvinne.
Trøndelag er det fylket i landet som har flest husdyrbedrifter og regionaliseringen av Veterinærinstituttet har fått Trøndelags vedkommende vært en suksess – og en viktig byggestein i den nasjonale strategien for god dyrevelferd, beredskap ved utbrudd av dyresykdom og mathelse. Statsråden har selv bekreftet at i Trøndelag «er utfordringene store når det gjelder tett dyrehold».
Veterinærinstituttets avdeling i Sandnes er planlagt å bli et nasjonalt senter for beredskap og besetningsdiagnostikk innen dyrehelse og dyrevelferd. Da er det viktig å påpeke at allerede i dag er et problem at salmonellaprøver fra fjørfebesetninger i Trøndelag som sendes til Sandnes blir avvist fordi det tar for lang tid med posten.
Det er høyst uklart om man i framtiden vil sørge for at det er et tilstrekkelig tilbud om diagnostisering, rådgivning, laboratorievirksomhet og beredskap i alle regioner.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Mattilsynet har ansvaret for beredskapen innen dyrehelse og dyrevelferd og samhandler tett med Veterinærinstituttet. Arbeidet for å ivareta god dyrehelse, god fiskehelse og trygg mat blir stadig mer omfattende. Nye diagnostiske metoder som for eksempel benytter molekylærbiologi og bioinformatikk til påvisning av smittestoff tas stadig mer i bruk ved Veterinærinstituttet. Obduksjoner er fortsatt viktig i noen tilfeller, men brukes sjeldnere.
Veterinærinstituttet har orientert meg om at for å modernisere og effektivisere driften, vil de blant annet legge om arbeidet med diagnostikk og sjukdomsovervåkning. Prøveinnsamlingen vil i større grad bli risikobasert, og i mindre grad basert på undersøkelser av døde enkeltdyr.
Transport av hele dyr til obduksjonslokaler kan også innebære smitterisiko. Praktiserende veterinærer eller ansatte i Mattilsynet vil derfor fortrinnsvis ta ut blodprøver eller annet prøvemateriale fra sjuke eller døde dyr, som så sendes til Veterinærinstituttet. Diagnostikk for å avklare forekomst av alvorlig smittsom sjukdom, samt en del andre dyrehelse- og dyrevelferdsutfordringer, krever i dag moderne og kostbare lokaler, avansert utstyr og høy kompetanse. Veterinærinstituttet peker på at samling av all laboratorievirksomhet for landdyr på ett sted gjør at hele landet får tilgang til samme avanserte analysetilbud ved spesialistmiljøene i Oslo/Ås.
De regionale enhetene i Tromsø, Harstad, Trondheim, Bergen og Sandnes vil ifølge Veterinærinstituttet få en styrket rolle innen rådgivning og risikobasert diagnostisk arbeid ved at de inngår i Veterinærinstituttets felles enhet for dyreartsansvarlige. De dyreartsansvarlige er instituttets kontaktpunkt og rådgivere overfor myndigheter og næring. De har ansvar for at det lages oppsummeringer av helsesituasjonen og initierer og koordinerer utarbeidelse av faglig informasjon. De koordinerer arbeidet ved større sjukdomsproblemer. Videre vil de bidra i akutte beredskapssaker og innen forskning.
De planlagte endringene vil ifølge Veterinærinstituttet sikre fortsatt høy kompetanse innen kjerneaktiviteter ved både regionenhetene og ved hovedkontoret og forberede instituttet kompetansemessig til flyttingen neste år.