Marit Arnstad (Sp): Hva er de veterinærfaglige argumentene for å legge ned obduksjonsenheten og laboratorievirksomheten ved Veterinærinstituttets avdeling i Trondheim?
Begrunnelse
Det er sendt ut nedbemanningsvarsel til 140 ansatte i Veterinærinstituttet på grunn av en finansieringssvikt på 20–25 mill. kr knyttet til instituttets flytting til nye lokaler i Ås (Akershus), hvor man nå planlegger å sentralisere virksomheten. Dette skyldes et statsbudsjett om regjeringspartiene har hatt det fulle ansvaret for.
Grepet innebærer en kraftig svekkelse av det desentraliserte apparatet i Veterinærinstituttet – og vil ramme virksomheten både i Trondheim, Tromsø og Sandnes.
Statsråden har forklart nedleggelse med redusert etterspørsel etter obduksjon i Tromsø og understreket at Sandnes skal bli et nasjonalt senter for beredskap og bestningsdiagnostikk innen dyrehelse og dyrevelferd. For Trondheim sin del gis det ingen nærmere forklaring på nedleggelse av både obduksjonsenhet og laboratorievirksomheten. I alt 13 årsverk ved Veterinærinstituttet i Trondheim vil forsvinne.
Trøndelag er det fylket i landet som har flest husdyrbedrifter og regionaliseringen av Veterinærinstituttet har fått Trøndelags vedkommende vært en suksess – og en viktig byggestein i den nasjonale strategien for god dyrevelferd, beredskap ved utbrudd av dyresykdom og mathelse. Statsråden har selv bekreftet at i Trøndelag «er utfordringene store når det gjelder tett dyrehold».
Veterinærinstituttets avdeling i Sandnes er planlagt å bli et nasjonalt senter for beredskap og besetningsdiagnostikk innen dyrehelse og dyrevelferd. Da er det viktig å påpeke at allerede i dag er et problem at salmonellaprøver fra fjørfebesetninger i Trøndelag som sendes til Sandnes blir avvist fordi det tar for lang tid med posten.
Det er høyst uklart om man i framtiden vil sørge for at det er et tilstrekkelig tilbud om diagnostisering, rådgivning, laboratorievirksomhet og beredskap i alle regioner.