Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1054 (2018-2019)
Innlevert: 21.02.2019
Sendt: 22.02.2019
Rette vedkommende: Utenriksministeren
Besvart: 04.03.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hva har norske myndigheter gjort i etterkant av parlamentsvalget i Bangladesh den 30. desember 2018 for å sikre mandatet til sikkerhetsavtalen «The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh»?

Begrunnelse

Sikkerhetsavtalen «The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh» er truet. Den Bangladeshiske regjeringen har gitt et klart signal om at avtalen ikke bør tillates uten at den underlegges krav som innebærer at avtalen mister sin uavhengige rolle, begrenser uavhengige inspeksjoner og mandat til å kunne agere overfor arbeidere som blir truet som følge av at de påpeker farlige forhold og mangler. Høyesterett skal nå avgjøre saken.
Sikkerhetsavtalen kom på plass etter kollapsen av fabrikk- og kontorbygningen Rana Plaza i 2013 som førte til at 1 134 mennesker mistet livet. Avtalen omfatter mer enn 1 600 tekstilfabrikker i Bangladesh, og skal sikre brannvern og trygge bygninger for arbeiderne. I løpet av fem år har avtalen sørget for at over to millioner tekstilarbeidere i Bangladesh går til langt sikrere arbeidsplasser. Sikkerhetsavtalen er en bindende avtale, som flere av de store selskapene på det norske kles- og tekstilmarkedet har signert. Det betyr at selskapene forplikter seg til å bare kjøpe klær og tekstiler fra fabrikker som dekkes av avtalen.
I midten av november 2018 gikk EU-parlamentet ut med en åpen støtteerklæring til avtalen. Den 30. desember 2018 var det parlamentsvalg i Bangladesh, og dette gir en fornyet mulighet til å påvirke bangladeshiske myndigheter.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Regjeringen ønsker å bidra til at tekstilfabrikkene i Bangladesh blir tryggere. Norge arbeider derfor sammen med andre land for å skape forståelse hos myndighetene for at tiden ikke er moden for å avvikle Accords kontor og virke i Bangladesh.
I oktober 2018 sendte Canada, EU og USA et felles brev til relevante departementer i Bangladesh med oppfordring om at Accords kontor i Dhaka får fortsette sitt arbeid. Norge og flere andre land sluttet seg til dette brevet.
Norges, Danmarks og Sveriges ambassadører understreket i et felles møte med den bangladeshiske handelsministeren 14. februar i år at Accord-avtalen må videreføres inntil en nasjonal kontrollinstans har ressurser og kompetanse til å overta. Dette er ikke tilfellet i dag. Norge vil fortsette dialogen med regjeringen om denne saken. Vi benytter også anledningen til å ta opp spørsmålet i møter med representanter for klesbransjen og lokale fabrikkeiere.
Den bangladeshiske ankedomstolen har nylig gitt myndighetene, representanter for fabrikkeierne og Accords styringskomité en foreløpig frist til 7. april for å komme til enighet. I mellomtiden fortsetter Accords kontor i Dhaka sitt arbeid.