Skriftlig spørsmål fra Hans Kristian Voldstad (V) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1057 (2018-2019)
Innlevert: 21.02.2019
Sendt: 22.02.2019
Besvart: 04.03.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Hans Kristian Voldstad (V)

Spørsmål

Hans Kristian Voldstad (V): Vil statsråden kreve eller forvente betydelig økt utbytte fra Equinor nå som selskapet forventes å få en rekordhøy inntjening frem til 2025, samtidig som staten strever med inndekningen av økte utgifter på statsbudsjettet?

Begrunnelse

Høy oljepris, lavere kostnader og stabil høy produksjon vil gi Equinor rekordhøy fri kontantstrøm og resultat i flere år fremover. Samtidig er statsbudsjettet presset på grunn av store behov for inndekning av nye kostnader. Økt forsvarsbudsjett, nødvendige skattekutt og ekstraordinære kostnader som nytt regjeringskvartal er noen eksempler på dette.
Equinor er 70,5 % statlig eid, og staten kan dermed stille krav til styret om spørsmålet om utbytte.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Staten ved Olje- og energidepartementet eier 67 % av Equinor ASA (Equinor). Det følger av Meld. St. 27 (2013-2014) Et mangfoldig og verdiskapende eierskap (eierskapsmeldingen) at det sentrale hensynet for statens eierskap i Equinor er høyest mulig avkastning over tid på investert kapital. Staten som eier forventer at Equinor leverer en markedsmessig avkastning, herunder årlige tilbakeføringer av kapital i form av utbytte. Samtidig er staten opptatt av en riktig balanse mellom utbytte og tilbakeholdt overskudd for å sikre høy verdiskaping over tid.
Equinors utbyttepolitikk er å øke utbyttet i takt med underliggende inntjening. Staten har stilt seg bak utbyttepolitikken og jeg forventer at selskapet handler i tråd med denne.
Det er styret i Equinor som vedtar utbyttet for årets tre første kvartaler basert på en fullmakt fra generalforsamlingen. Generalforsamlingen vedtar utbyttet for fjerde kvartal og dermed for året som helhet, basert på forslag fra styret. Styret gjør en helhetsvurdering av selskapets finansielle situasjon og framtidsutsikter, herunder forhold som forventet kontantstrøm, investeringsplaner, finansieringsbehov og finansiell fleksibilitet. Generalforsamlingen kan beslutte å godta styrets forslag til utbytte, eventuelt redusere det. Generalforsamlingen kan ikke, i henhold til allmennaksjeloven, beslutte å utdele høyere utbytte enn styret har foreslått.
Styret i Equinor har foreslått å øke utbytte per aksje fra 0,23 dollar i tredje kvartal 2018 til 0,26 dollar i fjerde kvartal 2018, en økning på 13 prosent. Departementet vil ta stilling til forslaget på Equinors generalforsamling 15. mai 2019.
I henhold til loven om Statens petroleumsfond inngår utbyttet fra Equinor i overføringene til fondet på lik linje med skatter og avgifter fra petroleumssektoren og netto kontantstrøm fra statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). Statens bruk av petroleumsinntekter, herunder utbytte fra Equinor, skilles dermed fra opptjeningen. Rammen for regjeringens innfasing av petroleumsinntekter fra fondet settes av handlingsregelen.