Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1090 (2018-2019)
Innlevert: 26.02.2019
Sendt: 27.02.2019
Besvart: 06.03.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hvor mange friske millioner ligger til satsinger på utdanningskvalitet, som del av den varslede opptrappingsplanen for kvalitet i høyere utdanning?

Begrunnelse

Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2019-2028, Meld. St. 4 (2018–2019), ble behandlet i Stortinget 19. februar. I langtidsplanen skriver regjeringen at det for kommende langtidsplanperiode lanseres tre nye opptrappingsplaner, blant annet «Kvalitet i høyere utdanning på 250 mill. kroner.»
Arbeiderpartiet har understreket at dette i realiteten er et lavt ambisjonsnivå, ettersom 85 av de 250 millionene som totalt skal bevilges til utdanningskvalitet i fireårsperioden, kommer i 2019. Opptrappingen uteblir.

Samme ettermiddag skriver statsråd Nybø i Khrono at:

«Derfor trapper vi opp nivået på bevilgningene til kvalitet i høyere utdanning med 250 millioner kroner over fire år. Dette er varige midler, som vi skal fortsette å dele ut også etter de fire årene».

Det er ikke tydelig hva som reelt ligger i opptrappingsplanen fra regjeringens side. NOKUT-direktør Terje Mørland skriver i en kommentar på bloggen sin at:

«Dette er noe annet enn hva som fremkom da langtidsplanen og budsjettdokumentene ble lansert i oktober.»

Han skriver også at:

«Hvis statsråden mener at den årlige bevilgningen til ulike satsinger på utdanningskvalitet skal opp med 250 millioner i løpet av fireårsperioden, og at man vil bevilge minst samme beløp i årene etter, er det gode nyheter. Bevilgningsnivået er økt med 85 millioner nå i 2019. Hvis vi legger til grunn at resten av opptrappingen skjer jevnt over de neste tre årene, vil man totalt ha tilført 670 friske millioner til satsinger på utdanningskvalitet i løpet av opptrappingsperioden.»

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: I den reviderte langtidsplanen som ble lagt fram høsten 2018, gir regjeringen uttrykk for hva den fra et nasjonalt perspektiv mener det er viktig å prioritere i et tiårsperspektiv (2019-2028). Mål og innsatsområder for den første fireårsperioden (2019-2022) konkretiseres, blant annet gjennom lansering av tre opptrappingsplaner; en til teknologiløft, en til fornyelse og omstilling i næringslivet og en til kvalitet i høyere utdanning. Opptrappingsplanen for kvalitet i høyere utdanning skal bidra til å understøtte utviklingen av en kvalitetskultur på institusjonene.
Opptrappingsplaner innebærer en varig opptrapping av innsatsen på et område. Opptrappingsplanen for kvalitet i høyere utdanning skal øke bevilgningsnivået med 250 millioner kroner i løpet av de fire første budsjettårene i langtidsplanperioden, dvs. fra 2019-2022. Det nye og høyere bevilgningsnivået vil da videreføres i år fem og videre, med mindre det etter dette fattes andre budsjettvedtak. På samme måte nyter høyere utdanningsinstitusjoner, forskningsinstitutter og andre aktører fortsatt godt av de økte bevilgningene til rekrutteringsstillinger, forskningsinfrastruktur og ordninger som stimulerer til økt norsk deltakelse i Horisont 2020, som var opptrappingsplanene i budsjettårene 2015-2018.
Som vi skriver i langtidsplanen vil styrking av Dikus kvalitetsprogrammer, tiltak for bedre og mer praksis og midler til læringsarealer være blant de prioriterte satsingsområdene. I 2019 ble denne opptrappingsplanen fulgt opp med 85 millioner, som altså er første del av opptrappingen til et varig høyere nivå.
Langtidsplanen har vist seg som et viktig verktøy for regjeringens prioriteringer, men det eksakte svaret på hvor mange millioner som trappes opp hvert enkelt år vil være avhengig av de årlige budsjettene.