Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1110 (2018-2019)
Innlevert: 01.03.2019
Sendt: 01.03.2019
Besvart: 07.03.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Retur og gjenvinning av EE-avfall har forbedringspotensiale. I 2019 kan det bli så mye som 50 millioner tonn EE-avfall i verden. I tråd med FNs bærekraftmål må mer av EE-avfallet bli resirkulert. Da må vi også sikre lønnsomhet i verdikjeden rundt disse varene.
Hvordan vil regjeringen bidra til at mer EE-avfall blir gjenvunnet, hvilke verdikjeder kan bli skapt rundt resirkulering av dette i Norge, og hvordan kan avgift bli brukt smartere slik at avfallet når returpunktene?

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Vi har i Norge en god regulering av avfall fra elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall) og velfungerende returselskaper som sørger for innsamling, gjenvinning av det EE-avfallet som skal materialgjenvinnes og trygg sluttbehandling av det miljøfarlige EE-avfallet.
Miljødirektoratet har en tett oppfølging av returselskapene for EE-avfall, også for å sikre at de når de høye materialgjenvinningskravene som følger av avfallsforskriften kap. 1 om EE-avfall. EE-avfallet er delt inn i ulike produktgrupper, med ulike krav til gjenvinning. For de viktigste produktgruppene er det krav om en samlet gjenvinning (inkludert energiutnyttelse) på 85 prosent, hvorav 80 prosent må nås ved forberedelse til ombruk eller materialgjenvinning. Med tanke på de høye andelene farlig avfall i deler av elektronikkavfallet, er det mindre aktuelt å stille ytterligere krav til gjenvinning.
Produsentansvaret ligger på produsenter og importører av EE-produkter. Det sikrer at næringslivet selv får ansvar for å etablere riktige og fornuftige verdikjeder.
Det er i dag ikke særskilte avgifter på EE-avfall. Returselskapene finansieres ved at produsentene og importørene av EE-produkter betaler et vederlag til returselskapene. De sentrale virkemidlene for å sikre at EE-avfallet leveres inn er konkrete krav til returselskapene om å nå de returandelene de er forpliktet til, samtidig som forbrukerne har gratis levering til forhandler eller kommunale mottak, og returselskapene er forpliktet til å sørge for henting mv. av avfallet.
Til sammen mener jeg virkemidlene rettet mot EE-avfall bidrar til gode løsninger, både når det gjelder materialgjenvinning og håndtering av restavfall.