Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1118 (2018-2019)
Innlevert: 01.03.2019
Sendt: 04.03.2019
Besvart: 11.03.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Har statsråden inngått dialog med Kåfjord Kommune angående disse utfordringene?

Begrunnelse

Saken gjelder 26. mill. kubikk stein (Stort fjellskred) som vil rase ut fra Gammanjunni. Sannsynligheten for utrasing er høyere enn 1/100, det vil si Norges mest rasutsatte fjellparti. Område er overvåket 24/7, men utfordringen her er at det ligger to store gårder i skredutløpet, og ved første evakuering må hele besetningen (melkekyr) nødslaktes.
Et annet viktig moment er at ved et eventuelt ras som er meget sannsynlig har man ingenting å flytte tilbake til, da steinmassene blir liggende i dalen. Mengden stein etter skredet gjør det slik at det er ikke mulig å reetablere gårdene, og andre handelsverdien er allerede lik null. De får heller ingen til å overta slik det er nå, siden det er bygge å dele forbud i område.
Fra Kåfjord kommune sin side har det vært viktig å påpeke at de ikke kan stille opp med distriktsandelen, da de allerede som Norges mest rasutsatte kommune har brukt flere millioner over flere år på skredsikring tiltak og flytting av boliger og driftsbygninger.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Jeg har stor forståelse for den belastningen det innebærer å bo i områder som er utsatt for skred.
I Kåfjord kommune overvåker Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fjellskredobjektene Jettan, Indre Nordnes og Gammanjunni. Formålet med overvåkningen er å kunne varsle ved økte bevegelser slik at sikkerhet for liv og helse ivaretas.
Det er NVE som har direkte kontakt med kommunene i slike saker, men jeg stiller selvfølgelig opp dersom Kåfjord kommune ønsker et møte med meg om de utfordringene kommunen står overfor.
NVE avslo 26.11.2018 søknad fra Kåfjord kommune om bistand til flytting av boliger og driftsbygninger på seks eiendommer. Vedtaket er påklaget, og saken er nå til behandling i NVE. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere en sak som fortsatt er til behandling i NVE, og som kan komme til mitt departement som klagesak.