Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1130 (2018-2019)
Innlevert: 01.03.2019
Sendt: 04.03.2019
Rette vedkommende: Landbruks- og matministeren
Besvart: 08.03.2019 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): Er det noen utfordringer med å sende kadaver, og annet biologisk materiale med ukjent smittestatus med Posten?

Begrunnelse

I forbindelse med den pågående sentraliseringen av Veterinærinstituttet og nedbygging av avdelingene i Sandnes, Trondheim og Tromsø blir det sagt at kadaver og prøver i større grad skal sendes med Posten til hovedkontoret i Ås.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Jeg har innhentet informasjon fra Veterinærinstituttet om denne problemstillingen, og svaret er basert på denne informasjonen.
Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Luftfartstilsynet, Posten og Helsedirektoratet utarbeidet en praktisk veileder for forsendelse av smittefarlig biologisk materiale (https://www.dsb.no/veiledere-handboker-og-informasjonsmateriell/forsendelse-av-smittefarlig-biologisk-materiale/).
Smittefarlig biologisk materiale klassifiseres som farlig gods i to kategorier. Alt materiale fra felten, med mistanke om både A- og B-sykdommer fra fisk eller landdyr, blir kategorisert i kategori B. For landtransport av biologisk materiale med mistanke om infeksjonsfremmende stoff er det ingen generell vektbegrensning i regelverket. Materialet kan forsendes som landtransport og er også unntatt fra ICAO-regelverket (teknisk regelverk for lufttransport).
Pakker med smittefarlig biologisk materiale kategorisert som kategori B kan sendes i Posten Bring under forutsetning av riktig merking og pakking. Posten har satt en vektgrense for å sende biologisk materiale med mistanke om smittestoff (innen kategori B) inntil 35 kg i én pakke. Slike forsendelser kan sendes ekspress over natt fra postkontor eller post i butikk.
Veterinærinstituttet har nylig, etter endring i Postens tilbud i 2018, inngått en ny avtale med Posten Bring om forsendelse av post og pakker. I den forbindelse har Veterinærinstituttet oppdatert sin informasjon med tekst, linker og videomateriale om forsendelse gjennom Posten Bring (https://www.vetinst.no/nyheter/informasjon-om-forsendelse-av-post-og-pakker). Veterinærinstituttet har gjennom den nye avtalen styrket sin kontakt med Posten Bring og vil kunne rydde opp i eventuelle problemer raskere enn før.
I sjeldne tilfeller kan det være behov for å sende inn prøvemateriale over 35 kg. Slikt materiale kan, når det er forskriftsmessig merket, sendes som stykkgods uten krav om særskilt godkjenning av transportbedriften, eller ved hjelp av egentransport og må organiseres av innsenderen i samarbeid med Veterinærinstituttet som i dag.
Forsendelse med lufttransport kan også være aktuelt i noen tilfelle, for eksempel fra Svalbard. Innsenderen må i så fall avtale transport med speditør.
Veterinærinstituttet har overfor Mattilsynet og privatpraktiserende veterinær understreket at det er viktig at de tar kontakt med Veterinærinstituttet før prøveuttak ved mistanke om A-sykdommer og sjeldne B-sykdommer, slik at det beste prøvematerialet kan sikres og forsendes på den beste og raskest mulige måte. Ved mistanke om A- eller B-sjukdommer er Mattilsynet ansvarlig for innsending av materiale.
For Veterinærinstituttet har det aldri vært aktuelt å sende smittefarlig biologisk materiale i kategori A. Kategori A er renkulturer av smittestoff i smitterisikogruppe 3 (f. eks. miltbrann) eller smitterisikogruppe 4 og prøvematerialer som man mistenker kan inneholde virale agens i smitterisikogruppe 4 (f. eks. ebola). Slikt materiale må i tilfelle sendes med spesialtransport.