Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1136 (2018-2019) Innlevert: 04.03.2019 Sendt: 04.03.2019 Besvart: 07.03.2019 av helseminister Bent Høie
Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Hvor mange kommunikasjonsrådgivere er ansatt i direktorater og forvaltningsorganer underlagt Helse- og omsorgsdepartementet?
Bent Høie: Hovedprinsippene som ligger til grunn for statens kommunikasjonspolitikk er åpenhet og tilgjengelighet, involvering i utforming av politikk og tjenester og at relevant informasjon når fram til berørte innbyggere. Dette fordrer tilstrekkelig tilgang på ressurser for ivaretakelse av disse oppgavene. Et viktig samfunnsoppdrag for direktorater og forvaltningsorganer underlagt Helse- og omsorgsdepartementet er at de, innenfor sine fag- og ansvarsområder, skal produsere og formidle kunnskap og innsikt i helserelaterte tema og bidra til en kunnskapsbasert offentlig debatt. De skal sørge for målrettet og effektiv informasjon til befolkningen gjennom gode og brukervennlige digitale løsninger, gi faglige råd og retningslinjer til helsetjenesten og yte kunnskapsstøtte til beslutningstakere som grunnlag for beslutninger og prioriteringer. Kommunikasjonsmedarbeidere har også en viktig rolle i beredskapssituasjoner. Flere direktorater har beredskapsoppgaver og skal yte rask, viktig og samordnet kommunikasjon internt og eksternt i forbindelse med krisehåndtering. Antall kommunikasjonsrådgivere i direktorater og forvaltningsorganer under Helse- og omsorgsdepartementet varierer. De største direktoratene, som Folkehelseinstituttet, har 17 kommunikasjonsrådgivere, Helsedirektoratet har 11 kommunikasjonsrådgivere og Direktoratet for e-helse har 10 kommunikasjonsrådgivere. I Statens helsetilsyn er det seks og et halvt årsverk for dette formålet, Statens legemiddelverk har fem kommunikasjonsrådgivere, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har fire kommunikasjonsrådgivere, Norsk pasientskadeerstatning har tre kommunikasjonsrådgivere og Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten og Bioteknologirådet har en kommunikasjonsrådgiver hver. Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten er under etablering og har pr. i dag ingen kommunikasjonsrådgivere.