Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1141 (2018-2019)
Innlevert: 05.03.2019
Sendt: 05.03.2019
Besvart: 11.03.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Hvordan har den geografiske fordelingen av nye VTA-plasser vært i perioden 2014-2019, og er statsråden villig til å vurdere den geografiske fordelingen, i lys av nye VTA-plasser i 2019?

Begrunnelse

Etter budsjettforliket mellom regjeringen og KrF ble det i forbindelse med statsbudsjettet for 2019 vedtatt å gi støtte til over 700 nye plasser med varig tilrettelagt arbeid (VTA).
67 prosent av alle lettere psykisk utviklingshemmede er uten aktivitet, tiltak, skole eller arbeid. Ventelistene for å få en VTA-plass er lange – bare i Bergen står 120 personer på venteliste på de 339 VTA-plassene som i dag eksisterer.
Behovet for nye plasser er stort, men ikke alle regioner får ta del i opptrappingen som startet med statsbudsjettet 2019. Det nye Vestland fylke (dagens Hordaland og Sogn og Fjordane) er ikke tildelt noen nye plasser i 2019, til tross for store behov.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: I løpet av de siste årene har regjeringen økt antall VTA-plasser vesentlig. Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som har ansvaret for fordeling på fylker. Som vedlagte tabell viser, har alle fylkesregioner hatt en vekst i årene 2014 til 2018. Tallene viser gjennomsnittlig antall plasser gjennom året. Arbeids- og velferdsdirektoratet har fordelt bevilgningen til kap 634 post 77 Varig tilrettelagt arbeid for 2019 mellom fylkesregionene i etaten. På nåværende tidspunkt foreligger ikke tall for hvordan dette slår ut i antall plasser i 2019.
Representanten spør om jeg er villig til å vurdere den geografiske fordelingen, i lys av nye VTA-plasser i 2019. Ansvaret for å fordele bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak mellom fylkesregionene, ligger i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Arbeids- og velferdsdirektoratet har informert meg om at de har sett behov for å bruke tildelingen i 2019 til å utjevne skjevheter i antall plasser mellom fylkesregionene. Arbeids- og velferdsdirektoratet har vurdert at det mest hensiktsmessige er å fordele plassene ut fra andelen uføre under 40 år. Dette har ført til at fylkesområder med forholdsvis få plasser har fått økt tiltaksbevilgningen, mens regioner som har hatt mange VTA-plasser i forhold til befolkningsgrunnlaget, ikke er tildelt nye plasser. I tillegg til Vestland, gjelder dette Nordland, Troms og Finnmark.
Jeg støtter Arbeids- og velferdsdirektoratets mål om en mer rettferdig fordeling av VTA-plassene. Å rette opp de regionale skjevhetene slik at regioner med forholdsvis få VTA-plasser blir tilgodesett, er nødvendig for å styrke varig tilrettelagt arbeid som helhet.
Arbeids- og velferdsdirektoratet foretar en løpende vurdering av tildelingskriteriene. Etatens analyser viser at unge uføre typisk har tunge lidelser. Det gjør at de ofte vil være i målgruppen for varig tilrettelagt arbeid. Når Arbeids- og velferdsdirektoratet baserer seg på en fordelingen av nye VTA-plasser i forhold til andelen uføre under 40 år, ser jeg ikke behov for å overprøve den vurderingen som Arbeids- og velferdsdirektoratet har gjort.

Vedlegget i pdf-format