Skriftlig spørsmål fra Per Martin Sandtrøen (Sp) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:1155 (2018-2019)
Innlevert: 06.03.2019
Sendt: 06.03.2019
Besvart: 14.03.2019 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Per Martin Sandtrøen (Sp)

Spørsmål

Per Martin Sandtrøen (Sp): Hva er det som gjør at «Prosjekt Grande», et nasjonalt senter for personer med demens og deres pårørende, ikke faller inn under formålet med midlene til oppfølingen av regjeringens reform, og vil statsråden neste år følge opp sine uttalte mål om å spre gode løsninger innen eldreomsorgen?

Begrunnelse

Kirkens bymisjon har hatt møte med og sendt brev til statsråden med søknad om støtte til et prosjekt som skal utrede behovet for og muligheten til å etablere et nasjonalt senter for personer med demens og deres pårørende.
I søknaden skriver Kirkens bymisjon blant annet følgende:

«Prosjektet er et pilotprosjekt som skal utrede muligheten for å etablere et nasjonalt senter der personer med demens, pårørende, helsepersonell og kommuneplanleggere kan møte et ledende fagmiljø på demens i Norge. Stedet vil fysisk plasseres i Ringsaker kommune, som er positive til å samarbeid om en slik etablering. Det vil være aktuelt å etablere kommunale tjenester som dagaktivitetstilbud, korttidsopphold, og forsterket skjermet enhet på Grandesenteret, samt gode samarbeidsrutiner med helsetjenesten. Samarbeid med regional spesialisthelsetjeneste er aktuelt f. eks. med tanke på å tilby og prøve ut rehabiliteringsopphold til særlige grupper, som yngre personer med demens i en tidlig fase av sykdommen. Samarbeid med regionale og nasjonale utdannings-, fag- og forskningsmiljøer vil være relevant for alle delene av prosjektet. Et nasjonalt senter basert på «best practice» vil være en unik arena for hospitering og praksis for helse- og omsorgspersonell og studenter innen helsefag. På den måten kan de erfare «best practice» i en systematisk og helhetlig tjeneste –en erfaring de kan ta med seg tilbake der de jobber».

Nasjonal kompetansetjeneste aldring og helse, er som det største kompetansemiljøet i Norge innen demens, med som samarbeidspartner i dette prosjektet, og har vært aktivt deltakende i å utarbeide konseptbeskrivelsen for prosjektet. Nasjonalforeningen for folkehelsen deltar også i prosjektet.
Kirkens bymisjon viser i brevet også til uttalelser fra statsråden under Helsekonferansen i 2018:

«Problemet er at de gode løsningene sjelden flytter hjemmefra. De blir værende i kommunen der de ble til. De sprer seg ikke til andre steder. Derfor handler «Leve hele livet» om å spre de gode løsningene».

Statsråden avslo imidlertid Kirkens bymisjons søknad gjennom brev datert 27. februar 2019. Statsråden skriver i brevet at «departementet har enkelte midler til oppfølging av reformen Leve hele livet», men at «søknaden fra Kirkens bymisjon faller imidlertid ikke inn under formålet med disse midlene».

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Midlene som ble bevilget til Leve hele livet i 2019 er til støtteapparatet for å gjennomføre reformen og ikke til tiltak i kommunene. Disse midlene var ikke søkbare og er fordelt til de ulike aktørene i støtteapparatet, i tråd med budsjettvedtak i Stortinget for 2019. Helse- og omsorgsdepartementet vurderte derfor at søknaden falt utenfor formålet med disse midlene. Kommunene inviteres nå til å ta stilling til forslagene i reformen og beskrive hvordan de vil utforme og gjennomføre disse lokalt. Det følger av Meld. St. 15 (2017–2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre, jf. Innst. 43 S (2018-2019) at kommuner som omstiller seg i tråd med reformen vil prioriteres innenfor relevante eksisterende og eventuelle nye øremerkede ordninger.
Når det gjelder Helse- og omsorgsdepartementets midler knyttet til Demensplan 2020, herunder til pårørendeskoler, så er det Helsedirektoratet som forvalter disse tilskuddsordningene. Kirkens bymisjon søkte om midler til opprettelse av et nasjonalt senter for personer med demens og deres pårørende. Det er per i dag ingen ordninger innenfor rammene av Demensplan 2020 som omfatter tilskudd til opprettelse av nasjonale sentre.
Demensplan 2020, går nå inn i sine siste år. Departementet har i den forbindelse bedt Helsedirektoratet i årets tildelingsbrev om å gjøre en oppsummering og vurdering av erfaringene med og resultatene av planen, beskriver dagens og fremtidens utfordringsbilde og foreslå mulige mål/strategier og tiltak på demensområdet etter 2020. Eventuelle nye nasjonale satsinger må vurderes i lys av dette.