Skriftlig spørsmål fra Geir Inge Lien (Sp) til samfunnssikkerhetsministeren

Dokument nr. 15:1170 (2018-2019)
Innlevert: 07.03.2019
Sendt: 08.03.2019
Besvart: 13.03.2019 av samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde

Geir Inge Lien (Sp)

Spørsmål

Geir Inge Lien (Sp): Vil statsråden legge frem sak for Stortinget med en vurdering av det totale kostnadsbildet for kommunenes bruk av nødnett, herunder investering i nytt oppdragshåndteringsverktøy, og i så fall når?

Begrunnelse

Viser til uttalelse fra styret i Møre og Romsdal 110-sentral av 6. mars 2019. Styret oppfatter det som at statsråden ikke har gitt fullstendig svar på de spørsmålene jeg stilte i spørretimen 21. februar 2019 om kostnader som er påført kommunene i forbindelse med nødnett og reinvestering i oppdragshåndteringsverktøyet Vision. Jeg deler denne oppfatningen.
Statsråden har ikke svart på hvordan hun stiller seg til at de høye kostnadene som påføres kommunene kan få negative konsekvenser for den lokale beredskapen. Styret i Møre og Romsdal 110-sentral gjentar i sin uttalelse at finanseringen av drift og reinvistering av tunge og store IKT-systemer er overlagt brukerne, og at dette kan bli en risiko for beredskapen i hele Norge.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP)

Svar

Ingvil Smines Tybring-Gjedde: Nødnett er bygd og driftes i tråd med Stortingets føringer, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 3 (2004-2005) og Budsjett-innst. S. nr. 4 (2004-2005), St.prp. nr. 30 (2006-2007) og Innst. S. nr. 104 (2006-2007) og Prop. 100 S (2010–2011) og Innst. 371 S (2010–2011).
Finansieringsmodellen har hele tiden vært at staten skulle dekke den store investeringen i infrastruktur og førstegangsinvesteringen i brukerutstyret. Brukerne skulle deretter dekke utgifter til drift- og vedlikehold av infrastrukturen gjennom en abonnementsordning, og selv dekke drift av, og reinvestering i, brukerutstyr. Regjeringen følger dermed opp Stortingets tidligere vedtak i saken.
Som jeg opplyste i Stortinget den 6. februar 2019, er ikke brann- og redningsvesenets oppdragshåndteringsverktøy nødnettutstyr, men et fagsystem som ble betalt av staten og rullet ut samtidig som nødnettet ble bygget ut. Helsevesenet og politietaten har selv anskaffet sine fagsystemer.
I henhold til brann- og eksplosjonsvernloven har kommunene ansvar for å ivareta den lokale brannberedskapen. 110-sentralene skal bemannes, utrustes og opereres slik at de til enhver tid ivaretar oppgavene sine. Gode og moderne fagsystemer for håndtering av oppdrag og ressurser må alle nødetatene ha for å kunne løse sine samfunnsoppdrag og samvirke etatene imellom, uavhengig av om det er dagens nødnett som er bærer for kommunikasjon, eller – som i fremtiden – det kommersielle nettet.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tilbyr nødnettjenesten og er fagmyndighet på brannområdet. Nye fagsystemer hos nødetatene kan ikke kobles til Nødnett uten å være sikre og stabile. Som jeg opplyste til Stortinget 6. februar 2019, er nytt oppdragshåndteringssystem til det kommunale brann- og redningsvesenet fortsatt i en utredningsfase og anskaffelse er ikke besluttet. DSB opplyser at de er i dialog med alle landets 110-sentraler, KS Bedrift og KS vedrørende dette. Spørsmål knyttet til omfang, funksjonalitet, finansiering og eierskap til et nytt system må avklares i dialog mellom kommunene og DSB.