Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1168 (2018-2019)
Innlevert: 07.03.2019
Sendt: 08.03.2019
Besvart: 19.03.2019 av helseminister Bent Høie

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Hvordan følger statsråden opp konklusjonene som sivilombudsmannen har gjort rundt begrepet «stor sannsynlighet» i spørsmål om tvangsmedisinering, og mener statsråden at dagens praksis med tvangsmedisinering på generelt grunnlag er i tråd med psykisk helsevernloven?

Begrunnelse

Sivilombudsmannen kom i januar med to avgjørelser rundt tvangsmedisinering, der ombudsmannen konkluderer med at psykisk helsevernloven er brutt. De to sakene gjelder klagesaker som har fått avslag av Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder og Fylkesmannen i Oslo og Viken.
Sivilombudsmannen uttaler blant annet:

«Psykisk helsevernlovens krav til «stor sannsynlighet» for positiv effekt av tvangsmedisinering innebærer at det kreves mer enn alminnelig sannsynlighetsovervekt for slik effekt for at tvangsmedisineringen skal være lovlig. Kravet knytter seg til den enkelte pasient og ikke til en gruppe pasienter.»

Videre uttaler Sivilombudsmannen:

«Ombudsmannen legger til grunn, slik det ble formulert av Paulsrud-utvalget, at treffsikkerheten ved bruk av antipsykotika er usikker og lav, både ved akuttbehandling og – særlig – ved vedlikeholdsbehandling.»

Ettersom loven stiller særskilt høye krav for å bruke tvang i behandlingen, og fordi forskningen ikke gir entydige resultater om nytten ved antipsykotika, ville det være interessant å vite om statsråden mener dagens praksis med tvangsmedisinering på generelt grunnlag er i tråd med psykisk helsevernloven.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Sivilombudsmannen har i 2018 og 2019 uttalt seg i flere saker om fylkesmannens behandling av klager på vedtak om tvangsmedisinering etter psykisk helsevernloven. Ombudsmannen har i disse sakene funnet mangler både i saksbehandlingen og lovforståelsen som er lagt til grunn.
Helsedirektoratet gjorde derfor i to brev hhv 17. januar og 11. februar i år landets fylkesmenn oppmerksom på Sivilombudsmannens uttalelser og de manglene som ble funnet. De regionale helseforetakene er også gjort oppmerksom på problemstillingen gjennom kopi av brev 17. januar.
I lys av ombudsmannens uttalelser har Helsedirektoratet også utdypet omtalen av kravet om "stor sannsynlighet" etter psykisk helsevernloven § 4-4 i sitt rundskriv IS-1/2017 Psykisk helsevernloven og psykisk helsevernforskriften med kommentarer.
Helsedirektoratet arbeider også med en ytterligere utdypning som de tar sikte på sende til fylkesmennene om forståelsen av beviskravet etter § 4-4 og da særlig knyttet til vurderingen av sannsynlighet for effekt ved førstegangspsykoser.
Jeg forventer at helsetjenesten har en praksis som er innenfor regelverket for tvangsmedisinering og at fylkesmennene innretter sin praksis for behandlingen av klager i tråd med ombudsmannens og Helsedirektoratets uttalelser.