Bjørnar Moxnes (R): Hva gjør regjeringen for å undersøke om afghanere som har jobbet som tolker og hjelpere for norske styrker i Afghanistan blir ofre for represalier og trusler som følge av dette virket, og hva gjør regjeringen for å beskytte de som har beskyttelsesbehov?
Begrunnelse
4. mars meldte NRK om det som skal ha vært drapet på en tidligere tolk for det norske forsvaret i Afghanistan. Ifølge tolkens bror hadde den tidligere tolken mottatt en rekke trusler fra Taliban som følge av sitt arbeid for de norske styrkene. Broren fortalte at «de som har samarbeidet med andre styrker, blir et mål». I likhet med en rekke andre afghanere som frykter represalier for å ha hjulpet utenlandske styrker i landet, søkte han om beskyttelse. Han fikk imidlertid avslag på søknad om opphold i Norge. Fredag første mars ble han ifølge familiemedlemmer skutt og drept utenfor sitt hjem i Jalalabad.
NRK melder at 23 kamptolker som jobbet for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan fikk asyl i Norge, mens 26 fikk avslag.
Blant de mange ulike grunnene og målsetningene som ble oppgitt av norske myndigheter for å rettferdiggjøre deltakelse i krigen i Afghanistan, var menneskerettigheter og fred for afghanerne fremtredende. Godal-utvalgets rapport om Norges deltakelse i krigen i Afghanistan konkluderer at ingen av målsetningene med krigen ble oppnådd, bortsett fra å vise seg som en lojal alliert av USA. Norge har i dag bare en begrenset tilstedeværelse i Afghanistan. Likevel har norske myndigheter fortsatt et ansvar for å beskytte afghanere som arbeidet for de norske styrkene, slik at disse ikke blir drept eller utsatt for andre represalier som følge av sitt virke i norsk tjeneste.