Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1196 (2018-2019)
Innlevert: 12.03.2019
Sendt: 12.03.2019
Besvart: 19.03.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hva har statsråden gjort for å ta opp menneskerettighetsspørsmål med iranske myndigheter og hva vil hun konkret gjøre for å følge opp saken om Nasrin Sotoudeh?

Begrunnelse

I dagens medier (12.03.19) kan vi lese at kvinnerettighetsforkjemperen og advokaten Nasrin Sotoudeh er dømt til 33 års fengsel og 148 piskeslag. Sotoudeh har også tidligere blitt straffet som følge av sitt menneskerettighetsarbeid. Jenter og kvinner opplever utstrakt diskriminering og vold i alle deler av verden. Diskriminering og undertrykkelse av kvinner er brudd på menneskerettighetene, og hindrer utvikling og fred. Å bekjempe dette må stå i front for norsk utenrikspolitisk engasjement.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg deler representantens bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Iran. Dommen mot den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh har vakt berettigete internasjonale reaksjoner. Selv om det er knyttet usikkerhet til omfanget av dommen, gjør det ikke saken mindre alvorlig.
I vår dialog med Iran er menneskerettighetssituasjonen et sentralt element. Dette skjer både direkte med iranske myndigheter i Teheran og i Oslo, og gjennom FN. Senest den 11. mars holdt Norge et innlegg i FNs Menneskerettighetsråd i en dialog med FNs spesialrapportør for Iran. Der satte vi blant annet søkelyset på det som er kjernen i Nasrin Sotoudehs sak: det uholdbare i fengslingen av menneskerettighetsforsvarere på vilkårlige kriterier, noe som er i strid med internasjonalt anerkjente rettsstatsprinsipper. I tillegg tok Norge i et annet innlegg i FNs Menneskerettighetsråd den 12. mars opp blant annet situasjonen for menneskerettighetsforsvarere i Iran.
Regjeringen har satt kvinners rettigheter og menneskerettighetsforsvarere høyt på den utenrikspolitiske dagsorden. Vi leder resolusjonsforhandlingene i FN om menneskerettighetsforsvarere.
Når det gjelder den konkrete saken om Nasrin Sotoudeh, ble den iranske ambassadøren i Oslo innkalt til Utenriksdepartementet 12. mars. Det ble gjort klart at vi reagerer på dommen mot advokat Sotoudeh, at vi forventer at dommen revurderes og at det garanteres for hennes rett til en rettferdig ankeprosess. Det ble videre understreket at Norge ser på de stadige arrestasjoner og fengslinger av menneskerettighetsforsvarere i Iran som svært bekymringsfullt.
Fengslinger og domsavsigelser på vilkårlige kriterier er i strid med etablerte rettsstatsprinsipper som også Iran har sluttet seg til. Vi oppfordrer iranske myndigheter til å etterleve internasjonale menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper, og respektere fundamentale rettigheter som ytringsfrihet og retten til fredelig demonstrasjon, ikke minst for kvinner, journalister og menneskerettighetsforsvarere.
Utenriksdepartementet vil fortsette å følge nøye med på utviklingen i denne saken og andre menneskerettighetssaker i Iran.
Det vises for øvrig til svar på spørsmål nr. 1204 (2018-2019).