Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:1207 (2018-2019)
Innlevert: 12.03.2019
Sendt: 13.03.2019
Besvart: 21.03.2019 av fiskeriminister Harald T. Nesvik

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Hvordan vil fiskeriministeren sikre at turistfiskerne bruker hele fisken når de nå fisker samtidig som et av de beste torskefiskerier foregår?

Begrunnelse

Det landes mange torsker over 20 kilo, men turistene bruker bare litt av fisken. Resten kastes.
Ikke alle tar like mye fisk, men noen har laget business på dette.
På mange steder langs kysten har vi nå mange fisketurister som er kommet til de beste fiskeplassene for å fiske torsk.
For turistene kan det være et problem at det ikke er lov til å ta med mer enn 20 kg fisk ut av landet. Det løser noen ved at de bare tar med seg en del av fisken.
De skjærer ut de beste filetene og kaster resten tilbake i havet eller på kaia.
Er dette en praksis som har livets rett.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Fra 1. januar 2018 trådte nye regler for turistfiskevirksomheter i kraft. Tidligere var det i mindre grad oversikt over denne type virksomhet og ressursuttaket som fulgte med. Det var derfor en milepæl å kunne iverksette registrerings- og rapporteringsordningene for turistfiskeanlegg, og reglene er med på å styrke turistfiskenæringens legitimitet langs kysten.
Turistfiskebedriftene har et ansvar for å informere sine gjester om hva som er gjeldende regler. Denne informasjonsplikten er allerede en del av regelverket.
Det problemet som det pekes på i spørsmålet, er på den ene siden en del av en generell problemstilling omkring matsvinn. Dette arbeides det med langs flere linjer, og også i sjømatnæringen er det åpenbart at man kan bli bedre på å utnytte alt råstoff.
Når det på den annen side gjelder privatpersoners eget fiske, enten de er fastboende eller turister på besøk i Norge, kan det være vanskeligere å nå frem med tiltak for å redusere omfanget av dette. Når det særlig gjelder turister, får vi den tilleggsproblemstillingen som gjelder utførselskvoten som det pekes på i spørsmålet.
Vi har fortsatt til behandling anmodningsvedtak 121 og 123 fra 2016-2017, hvor det reises spørsmål om å innføre omregningsfaktorer slik at det kvantum fisk turisten kan ta med seg ut av landet regnes om til rund vekt. Fiskeridirektoratet har foretatt en første vurdering av hvordan omregningsfaktorer eventuelt kunne benyttes her, men har påpekt en rekke hensyn som må tas i betraktning.
Dette er således et spørsmål jeg vil komme tilbake til på ordinær måte, når vi er klare til å besvare anmodningsvedtakene.