Gisle Meininger Saudland (FrP): Er statsråden enig i at bedre samhandling gjennom samlokalisering er viktig og hvilke virkemidler vil statsråden ta i bruk for å oppnå bedre samhandling mellom nødetatene?
Begrunnelse
Økt samarbeid og samhandling mellom nødetatene er en uttalt målsetting men også en nødvendighet for å løse morgendagens utfordringer. Det såkalte samvirkeprinsippet har blitt innført som innebærer at bl.a. etater har et selvstendig ansvar for å sikre et best mulig samvirke med relevante aktører og virksomheter i arbeidet med forebygging, beredskap og krisehåndtering.
En av utfordringene med samhandling er ofte at etatene er lokalisert på forskjellige fysiske steder i kommunene og på den måten unngår den mest åpenbare måten å samhandle på, nemlig det å være fysisk lokalisert på samme sted. Undertegnede er kjent med at det en del steder arbeides for felles løsninger, som for eksempel i Flekkefjord hvor felles nødetatsbygg er under planlegging.
Felles nødetatsbygg i Flekkefjord er ment å samle politi, brannvesen og ambulanse i samme bygg rett ved sykehuset plassert sentralt i Flekkefjord sentrum og med kort avstand til E39. Det vil være et løft for beredskap og samfunnssikkerhet og utvilsomt styrke samhandlingen mellom nødetatene i vestre del av Vest-Agder og sørlige Rogaland. De lokale aktørene selv er positive til et felles nødetatsbygg men undertegnede er imidlertid bekymret
or at Politiets fellestjenester (PFT) som kan ta beslutninger på vegne av politietaten ikke i tilstrekkelig grad vektlegger samvirke og samhandling slik stortinget har pekt på flere ganger.
Det innebærer at en underliggende etat risikerer å ta beslutninger som framstår som bedriftsøkonomisk hensiktsmessige, men som samlet sett er uheldig fordi man ikke tar nødvendig hensyn til vedtatte mål for samfunnsmessig beredskap og går glipp av løsninger som i et større samfunnsøkonomisk perspektiv åpenbart er fornuftige.