Willfred Nordlund (Sp): Mener regjeringen det skal være opp til utdanningsinstitusjonene selv å bestemme hva som skal gi fritak fra obligatorisk undervisning, eller regjeringen det bør være like regler for fritak knyttet til deltakelse i kommunestyre og fylkesting?
Begrunnelse
Tilbakemeldinger fra studenter viser at de har utfordringer med å få godkjent fritak fra oppmøtekrav på universitet og høyskole når de har møteplikt i kommunale eller fylkeskommunale folkevalgte organer. Studenter forteller om ulik praksis mellom utdanningsinstitusjonene.
Jeg mener dette er problematisk fordi det kan bidra til å ekskludere studenter fra deltakelse i folkevalgte organ så lenge de er i en utdanningssituasjon. I kommuneloven § 40 står det:
«Rett og plikt til å delta i møter i kommunale og fylkeskommunale organer. Inhabilitet. Rett til dokumentinnsyn.
1. Den som er valgt som medlem av kommunalt eller fylkeskommunalt folkevalgt organ, plikter å delta i organets møter, med mindre det foreligger gyldig forfall.
Arbeidstaker har krav på fri fra arbeid i det omfang dette er nødvendig på grunn av møteplikt i kommunale eller fylkeskommunale folkevalgte organer. Arbeidstaker har også rett til permisjon fra sitt arbeid i fire år eller for resten av valgperioden for å utføre heltids- eller deltids kommunalt eller fylkeskommunalt verv.»
Elever og studenter er ikke omtalt i loven og erfaringer tyder på ulik praksis blant utdanningsinstitusjonene for å godkjenne fritak fra oppmøtekrav.
Det er også ulik praksis mellom videregående og universitet- og høyskolene. Dette gir stor forskjell mellom de ulike institusjonene, også med samme studieretning.