Elise Waagen (A): Vil Østfold på tross av store folkehelseutfordringer få en reduksjon i tilskudd, og kan statsråden redegjøre for hvilke konsekvenser dette vil få for prosjektene?
Begrunnelse
Østfold har sammen med Agder-fylkene, Oslo, Vestfold, Oppland deltatt i «Program for folkehelsearbeid i kommunene» siden 2017. Statsråden har selv uttalt følgende i svar på skriftlig spørsmål til Tellef Inge Mørland, Dokument nr. 15:1031 (2018-2019):
"For 2019 ble det bevilget en økning i tilskuddsrammen på 5 mill. kroner. Årets økning gir ikke rom for å inkludere alle fylkene uten å justere tilskuddene til de fylkene som allerede har etablert programmet. Helse- og omsorgsdepartementet har derfor bedt Helsedirektoratet om å vurdere om fylker som har deltatt i programmet fra 2017 og 2018 kan få en nedjustert tilskuddsramme fra 2019."
I Østfold har midlene gått til flere prosjekter som styrker barn og unges psykiske helse, for å forebygge psykisk uhelse senere i livet.
Folkehelseprofilen for Østfold gir tydelig uttrykk for folkehelseutfordringene i fylket. Av 34 indikatorer sorterer 24 indikatorer under kategoriene «fylket ligger signifikant dårligere enn landet som helhet» og «fylket er signifikant forskjellig fra landet som helhet».